Å reise alene: hvordan håndtere de dagene som ikke er så bra

Til tross for mange fordeler med å reise alene, så har vi også noen mindre bra dager innimellom. Her er noen av mine tips til hvordan vi kan komme gjennom de dagene som ikke er så bra på reise.

Det er spennende å reise, også alene. Du kan bestemme både destinasjon, hva du ønsker å gjøre, budsjett og tempo selv. Du kan planlegge til minste detalj, eller ta alt på sparket. Og du får utfordret komfortsonen og lærer mye om deg selv! 

Men det kan skje mye når vi er på tur, også av de tingene vi syns er mindre bra eller veldig utfordrende. Det kan være at du er stresset for noe, du kan bli syk, eller du kan møte utfordringer når du besøker kulturer der ting er annerledes enn det du er vant til. Du må komme deg gjennom misforståelser og uforutsette ting på egen hånd. Og det er slett ikke hele tiden vi treffer mennesker det klaffer å tilbringe tid med. 

Selv omgitt av nye venner og bekjente kan vi føle oss alene og ensom på reise. Det tar tross alt litt tid å bli godt kjent med nye folk. 

Bli kjent med nye sider av deg selv ved å reise alene

Jeg kan love deg en ting: du lærer mye om deg selv ved å reise alene på tur. Spesielt de dagene som ikke er så bra. Jeg har selv hatt dager der jeg bare har lyst å reise hjem og krype sammen i sofakroken med en god venninne for å tømme hodet og hjertet. Med tiden har jeg imidlertid lært meg å håndtere disse dagene rett så bra på egen hånd. Med litt øvelse har jeg også blitt god på «intensiv-vennskap» – der jeg blir “bestis” selv med folk jeg bare tilbringer noen dager sammen med. Det er nemlig mange andre som også reiser alene og trenger noen å støtte deg på innimellom!

Den verste og den beste opplevelsen min

Min verste opplevelse med å reise alene var nok når jeg fikk malaria i Tanzania. Det var første gangen jeg var skikkelig syk på tur, og jeg kjente ingen der. Jeg lå rett ut på et hostelrom i Dar Es Salam i fire dager, uten å komme meg noen vei. Jeg ga beskjed i resepsjonen at jeg var syk og alene – og de som jobbet der var utrolig snille. De både handlet for meg og kom oppom for å sjekke at jeg var ok og hadde nok drikke med jevne mellomrom.

Min beste opplevelse alene var når jeg  dro på en ukes motorsykkeltur alene i Sri Lanka. Jeg var skeptisk før jeg bestemte meg. Det skyldtes både trafikken, at det kunne skje noe med sykkelen og fordi det var litt skummelt å dra på min aller første motorsykkeltur i utlandet. Men det ble en fantastisk opplevelse! Jeg hadde ikke større problemer enn striregn. Det medførte stadige stopp hos fine mennesker som ga meg ly for regnet i boder og butikker. Denne fine opplevelsen gjør at jeg er klar for nye utfordringer til sommeren: Island og Færøyene på motorsykkel!

Triks for å finne tilbake til godfølelsen på tur

Men hva gjør du så når følelsen av ensomhet tar overhånd? Eller når du føler at problemene tårner seg opp rundt deg, og du er helt alene?

Her er noen av mine triks.

Sørg for å ha med underholdning så du kan nyte tid i eget selskap. Jeg har alltid spillelistene mine på Spotify, en mini-høyttaler, pc og lesebrett med mange gode bøker jeg har lyst å lese. Og så har jeg alltid en drøss av bilder jeg skulle redigert og reiseartikler som skal skrives.

Om det er et praktisk problem: løs det i stedet for å bekymre deg! Når du er ute og reiser er det ikke alltid ting går som du har tenkt. Så ha en åpen holdning til hva reisen din vil bringe, og hvordan ting skal skje. Om du ikke vet helt hvordan du skal løse det, spør noen rundt deg om hjelp. Jeg slutter aldri å bli overrasket over hvor mange hjelpsomme og fine mennesker jeg møter når jeg reiser.

Sørg for å ha en liste over ting du har lyst å gjøre i området du reiser i som du fint kan gjøre på egen hånd. Det kan være kino, muséer, hoteller med basseng, konserter, markeder, en spesiell kafé, et spa-anlegg eller en flott restaurant du har lyst å spise på.

Når jeg reiste på helgetur til Budapest i fjor hadde jeg for eksempel plukket ut flere markeder jeg hadde lyst å besøke, jeg hadde plukket ut det flotteste stedet for å afternoon tea, og jeg hadde funnet frem til et fint spa som jeg ville dra på.

Om du savner selskap, oppsøk steder der du kan treffe folk. Hosteller er ofte bedre for å treffe folk en dyrere hoteller. Jeg trives også godt med å bo på steder jeg finner via Airbnb. Hvis du vil komme i kontakt med lokale så lei et rom i en leilighet som du deler med noen.

Når jeg reiste til Aten leide jeg en herlig ettroms leilighet med den fineste hagen, og verten der tok seg tid til å dra på det lokale markedet med meg og vise meg de beste lokale råvarene og forklare meg om de mindre kjente spesialitetene.

Trenger du hjelp til å komme igang med Airbnb? Her er min oppstartsguide til deg som er ny.  

Meld deg på guidede turer, da kan du treffe andre med sammen interesser. Bruk tjenester som Eat with a local eller diskusjonsforum på Couchsurfing for å komme i kontakt med andre som også ønsker å treffe folk. Bare pass på at du møter nye mennesker på offentlige steder inntil dere har blitt litt kjent. Og bruk magefølelsen din: om noe ikke føles bra så er det ingen grunn til å bli.

Skriv dagbok, og du kan se tilbake og smile over små og store opplevelser du allerede har hatt på turen. Sørg for å skrive ned små, gode hendelser underveis! Og skriv ned de små seierne underveis, når du håndterer noe du syns er vanskelig. Er du kreativ, ta med malepensel og farger og mal deg gjennom reisen din – og du har unike minner å se tilbake på.

Om dagbok ikke er helt din greie så skriv en liste. Prøv å oppsummere turen og opplevelsene dine, eller skriv en liste over hva du liker og hva du ikke liker med å reise alene. Så kan du sette ekstra fokus på å nyte de tingene du allerede liker med situasjonen.

En øde strand der du kan være helt alene – skremmende eller deilig? For meg kommer det helt an på dagsformen, men som oftest trives jeg godt i eget selskap – spesielt ute og ved havet.

 

Ha gode venner hjemme i back-up til du trenger en god samtale. Bruk Whatsapp eller Skype. Hvis den du ønsker å prate med ikke har noen av tjenestene, så fyll på penger på Skype-kontoen din så kan du ringe til både fasttelefoner og mobil over hele verden for en relativt billig pris. Når du prater med gode venner hjemme, pass på at du også prater litt om de gode tingene på tur – selv om du ikke har det så bra akkurat der og da. Når jeg bodde i nord-Ghana “tok jeg ofte en øl” med en venninne hjemme – jeg i en plaststol i sanden i Bolgatanga, og hun hjemme i Oslo.

Etter du har hatt en god samtale med en venn, eller har hatt noen timer for deg selv til å enten nyte alenetiden eller for å psyke deg opp til å gå ut og møte verden, så skal du se at alt ser mye lysere ut!

Husk til slutt at det er ingen skam å snu!

Om alt feiler, og du virkelig mistrives i situasjonen du er i, vurder om du enten skal finne et nytt sted å bo, reise videre til et annet sted – eller reise hjem om du har lyst til det (etter du har prøvd litt vel å merke).

Det er vel bedre å prøve, enn å bare gå rundt og drømme? 

Mer om å reise alene


Hvordan håndterer du dårlige dager når du er ute og reiser? Del gjerne tanker og erfaringer i kommentarfeltet. 


 

10 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kanskje du også har lyst å lese: