Sove i hengekøye for første gang | Campingtur til Fagervann

Reklame

Å våkne under åpen himmel, nyte varmen av de første solstrålene og så bare henge en times før jeg står opp og koker kaffe på bålet – det er en deilig start på dagen! Her kan du lese om min opplevelse når jeg dro på campingtur for å sove i hengekøye for første gang.

Jeg er ingen dreven camper, men jeg har da hatt noen netter i telt tidligere. Etter jeg teltet meg gjennom Gobiørkenen for noen år siden ble det noen års opphold fra campinglivet. Så tok jeg lappen på motorsykkel for to år siden, og etter det har jeg fått skikkelig smaken på camping igjen. Jeg hadde imidlertid ikke sovet i hengekøye før, så en fredagskveld i mai pakket jeg sekken og dro på tur med Elisabeth fra GlobetrotterElisa for å sove i hengekøye for første gang.

Camping ved Fagervann i Oslomarka

Det hadde høljeregna hele fredagen, men vi var fast bestemt på å sove i hengekøye denne fredagskveldne og valgte å ha klokketro på værmeldinga som sa at regnet ville gi seg rundt klokka 16. Så vi møttes med fullpakka sekker, og startet turen fra Skar innerst i Maridalen. Derifra er det i overkant av to bratte kilometer oppover til Fagervann. Jammen ga ikke regnet seg, og vi var ekstra fornøyd der vi jobbet oss oppover den gjørmete stien, mens vi diskuterte campinglivet i det uendelige og pustet inn den deilige rett-etter-det-har-regnet-luften.

På veien kom tre gutter som gikk forbi oss, tydelig på vei for camping og fisking. Vi var litt bekymra for at de skulle snappe odden Elisabeth hadde sett seg ut for oss – men når vi kom opp til vannet var den fortsatt ledig. Der var det også tre trær i triangel, med perfekt avstand for å henge opp hengekøyene!

Å henge opp hengekøye for første gang

Det er viktig å finne gode trær med riktig avstand. De må være av en viss tykkelse så det holder vekten av deg når du legger deg i hengekøya, og så bør de ha en avstand på tre til fem meter. Det er også fint at det er noenlund flatt under køya slik at det er lett å komme seg opp i køya – og at det ikke er så langt ned om det skulle gå galt og man ramler ut. Pass på å henge den så høyt at du har litt klaring (minst 30 cm) under etter du har lagt deg i hengekøya, det kan skje at hengekøya siger litt i løpet av natta. Dersom hengekøya ikke kommer med alt oppheng må du bruke tau/bånd som er sterkt nok.

Og så er det selvsagt viktig å finne den riktige utsikten!

Mange kvier seg for å “ligge som en banan” når man skal sove i hengekøye, og det gjelder også meg. Det finnes imidlertid en hengekøye der man ligger på tvers på midten – det vil si at man kan ligge rett ut, og fortsatt henge mellom to trær! Jeg hadde derfor med meg Draumr fra Amok, som kommer med både alt du trenger til oppheng, liggeunderlag og myggnetting.

Det var kjapt gjort å henge opp selve hengekøya, men jeg måtte ha noen runder med justeringer på høyde og at den hang rett. Liggeunderlaget kommer med en pose som brukes til å fylle luft i underlaget, og det var kjapt gjort. Det var litt knotete å få på plass liggeunderlaget i hengekøya, men jeg fant en fin teknikk etter litt knoting. Og vipps – der hang den blå herligeheten mellom to trær. Jeg var klar for å nyte livet!

Middag på bålet

Når vi begge hadde fått opp hengekøya var det på tide å lage middag. Vi gikk en tur og samlet ved, og fikk fyr på bålet selv om det var litt vått. Det er fint å være på tur med en handy venninne, og Elisabeth hadde med en liten øks så det var lett å kappe opp kvistene til passe størrelse. Og så er hun knallgod på å tenne bål!

Med fyr på bålet og rødvin i turglassene lagde vi linsesuppe med kokosmelk, krydder, lime og koriander. Det er enkel og god turmat, og det tar ikke lang tid å koke de røde linsene. Om man koker dem litt ekstra lenge og rører litt ekstra blir de også litt most, og da syns jeg linsesuppa er aller best.

Kveldsstemning ved Fagervann

Det jeg liker aller best med camping er å nyte stunden etter middag til jeg legger meg. Da er det tid for å la tankene fly, nyte omgivelsene eller en god prat. Det var utrolig vakkert ved Fagervann når sola går ned, og vi hørte summingen av glade stemmer rundt vannet og lot dagens inntrykk og nye erfaringer synke inn.

Jeg var overrasket over hvor mange som fant veien til Fagervann en fredagskveld. Rundt vannet var det minst åtte camper, og dette var en kjølig kveld i mai. Men det var flere fine plasser rundt vannet, og jeg syns ikke det ble for tett mellom campene.

Etter noen fine timer ved vannkanten begynte det å bli kjølig, og jeg var klar for å krype ned i soveposen.

Å finne seg til rette og sove i hengekøye for første gang

Jeg lærte meg raskt å komme meg opp i hengekøya. Siden man sover på tvers av hengeretningen i Draumr er det viktig å finne balansepunktet, slik at man ikke sklir ut enten fremover eller bakover. Det er lett når man bare skal opp i køya og finne seg til rette og slappe av. Da er det bare å komme seg oppi, strekke seg ut og nyte livet!

Det var imidlertid en litt større utfordring å komme seg inn i soveposen! Alt må jo være i køya når jeg kryper oppi, og så må jeg holde balansen og få på plass soveposen under og rundt meg. Etter litt fomling kom jeg meg imidlertid på plass.

Hengekøya Draumr kommer med myggnetting, så det er bare å løsne fra en lomme på den ene siden, og dra på plass glidelåsen rundt hele hengekøya. Så justerer man den rundt hoted, slik at den ikke ligger inntil ansiktet.

Jeg syns det var skikkelig herlig å henge mellom trærne, godt innepakka i en varm sovepose når gradstokken krøp ned til rundt seks grader på natta. Den er behagelig å ligge i, og jeg fant gode hvilestillinger siden det fungerer godt å både ligge på ryggen og på siden.

Jeg sov ganske godt i hengekøya, men våkna mange ganger. Mye fordi det er nytt, og fordi jeg måtte justere litt for balansen hver gang jeg snudde på meg. Jeg fant imidlertid lett gode hvilestillinger, og tror jeg vil sove like godt i hengekøye som i telt når jeg blir vant til det.

Morgenstund i hengekøya

Selv om søvnen førsta natta kunne vært bedre, så kunne ikke morgenstunden vært bedre! Våkne i frisk luft, dra myggnettingen til side og nyte solen mens man tar seg god tid til å våkne – det var herlig! Vi våknet begge grytidlig med sola klokka 6, og vanligvis vil jeg bare sove mer når jeg våkner så tidlig. Her i skogen syns jeg det var helt fint med en tidlig morgen!

Etter en lat time i hengekøya før jeg sto opp var det like bra å fortsette med kaffe på bålet og havregrøt til frokost. En annen ting jeg virkelig liker med campinglivet er enkel frokost i frisk luft!

En ekstra fin ting med hengekøya er at den kan gjøres om til sittemodus, eller “ølmodus”, som Amok selv kaller det. Supert når du skal henge med venner, ta en øl eller lese en bok! Det er lett å justere både ryggen og fotenden mens man sitter i hengekøya.

Under frokosten konkluderte vi begge med at vi liker hengekøyelivet altså! Det frister til gjentakelse – så det blir nok flere turtips med hengekøye på Reisehjerte etterhvert.

DCIM/100MEDIA/DJI_0049.JPG

Mer om Amok Draumr – hengekøye med myggnetting

Drumr hengekøye kommer i to størrelser: vanlig og XL, der sistnevnte passer for folk som er høyere enn 185 cm. Myggnetting følger med.

Hengekøya må brukes med liggeunderlag. Den kan leveres med liggeunderlaget Fjøl som selges separat, som er et tresesongs liggeunderlag som er fylt med isolasjon. Dette liggeunderlaget er tilpasset hengekøya, og etter det er ferdig oppblåst skyver man liggeunderlaget inn i hengekøya så det holdes på plass. Man kan også bruke andre liggeunderlag, men merk da at det må ha samme dimensjon for å få det på plass i hengekøya og så må det ha langsgående luftkanaler slik at det holder hengekøya rett.

Amok har også en tarp som passer til hengekøya hvis man får regn på tur. Den kan også brukes både som tak eller gapahuk. Jeg hadde heldigvis ikke bruk for tarpen på denne turen, så den er ikke med på bildene.

Vekt er viktig når man skal pakke tursekk, og her er vekt på hengekøya og tilbehør.

  • Hengekøye med myggnetting og opphengssystem: 1350 gram (24 cm x 16 cm)
  • Liggeunderlaget Fjøl inkludert pumpepose: 1014 gram (28 cm x 14 cm)
  • Tarp: 685 gram (20 cm x 11 cm)

Du finner mer informasjon om hengekøye og utstyr på Amok sine nettsider. Du kan også se flere videoer på Amoks YouTubekanal.

Drømmer du om å sove i hengekøye? Eller har du allerede hatt noen fine hengeturer?

 

Jeg har inngått et ambassadørsamarbeid med Amok, og hengekøya er sponset. Amok er et norsk selskap bygget av friluftsentusiaster som skaper produktene de selv har lyst å ha med på tur, og jeg syns det er skikkelig stas å få være med å teste ut og promotere norsk design. 

10 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kanskje du også har lyst å lese: