Guide til Airbnb – slik finner du drømmebolig for ferien

Har du testet ut alternativer til hotell når du er ute og reiser enda? Jeg anbefaler deg å prøve Airbnb når du reiser neste gang – du kan virkelig finne en drømmebolig til overkommelig pris! På kjøpet kan du også få mer innblikk i det lokale livet – alt etter hvilken type bolig du leier.

Er du skeptisk til å leie leilighet, hus eller til og med dele leilighet med en vilt fremmed når du reiser? Da er det på tide å revurdere! Her kan du lese mer om hvordan det fungerer, og litt om mine egne erfaringer med Airbnb på reise.

Jeg har skikkelig sansen både for muligheten til å komme nærmere innpå det lokale livet og folkene når man leier via Airbnb, jeg liker å bo relativt billig når jeg reiser og jeg syns valgmulighetene man har på Airbnb er knallbra. Du kan finne både rom hos lokale familier, små og personlige leiligheter som du har for deg selv, og du kan også finne båter, campingvogner, igloo, rom på gjestehus eller store feriehus. Det er også flere og flere hoteller som legger ut rommene sine på Airbnb.

Ett av de beste oppholdene jeg har hatt på Airbnb var i Aten. Her var alt tilrettelagt for at jeg skulle få et fantastisk opphold, og verten tok seg god tid til å fortelle meg om nærområdet. På kjøkkenet fant jeg alt jeg trengte til min første greske salat, samt en flaske «ildvann» med tradisjonell raki – verten tok alltid et glass med nye gjester!

Guide til Airbnb – slik finner du drømmebolig for ferien. Ett av mine beste opphold var i Aten.

På kjøkkenet fant jeg alt jeg trengte til min første greske salat, samt en flaske «ildvann» med tradisjonell raki – verten tok alltid et glass med nye gjester!

Lenge før jeg hadde hørt om både delingsøkonomi og Airbnb, så hadde jeg reisende som stadig sov på sofa´n min i Oslo. Det var helt gratis for dem, for meg var det  berikende å treffe så mange interessante mennesker fra hele verden i de periodene jeg ikke reiste selv – og ved å sofasurfe gratis hjemme hos folk kan flere reise og besøke steder som ellers hadde vært for dyre på grunn av høye hotellpriser. Jeg fikk flere bekjente og gode venner blant de som bodde hjemme hos meg, og har besøkt flere av dem i ettertid. Jeg sofasurfet også selv flere ganger i ulike land, og en av de beste opplevelsene er fra Kenya der jeg fikk en hel familie på kjøpet – som jeg har jevnlig kontakt med den dag i dag.

Få 350 kroner i rabatt første gang du booker via Airbnb

Ettersom årene gikk ble jeg en mer bedagelig reisende. Jeg ville som et minimum ha et rom for meg selv, noen ganger også en egen leilighet, og jeg ville velge selv når jeg var sosial og ikke – men ønsket fremdeles å møte lokale mennesker og få et innblikk i både hvordan de bor og lever. Omtrent på samme tid boomet Airbnb – og det var perfekt for meg!

Airbnb kort forklart

Airbnb er en nettjeneste som gjør det mulig for utleiere å leie ut et rom eller en hel leilighet eller annen boenhet til de som besøker området, og gjør det mulig for deg og meg å enkelt og trygt finne drømmeboligen når vi skal på tur.

Både utleier og leier har en profil på nettsiden, der man legger inn utfyllende informasjon om seg selv. Det fine her er at du ikke bare må stole på at det de sier er sant. Airbnb krever verifisert ID fra alle som leier ut eller skal leie via tjenesten. I tillegg er det et godt referansesystem, så hver gang jeg har leid hos noen, så legger jeg igjen en referanse med min erfaring – uansett om den er god eller dårlig. Toppscore på Airbnb er fem stjerner. Den som leier ut har ikke mulighet til å slette referanser som formidler dårlige erfaringer, men de har mulighet til å kommentere på den for å fortelle sin versjon. Det betyr altså at vi alle hjelper hverandre til å finne et sted vi kan trives for ferien.

Riad dar Tayib i Marrakech.

Slik kommer du igang

Gå til nettsiden til Airbnb og registrer deg. Lenken jeg gir deg her gir deg rabatt første gang du bestiller overnatting hvis du ikke har registrert deg før, og beløpet overstiger en viss sum. Når du registrerer deg via denne lenken og får rabatt, vil jeg også få en rabatt på min neste bestilling. 

Lag en god profil
Profilen forteller hvem du er. Både utleiere og leietakere har egne profiler. Dersom du er begge deler, så bruker du samme profil, og gir et helhetsinntrykk av hvem du er. Som leietaker fyller du ut personlig informasjon og forteller hvem du er. Ta deg tid til å fylle inn profilinformasjon, slik at utleier kan se hvem du er.

Enkelt søk
Skriv inn hvor du skal reise, dato og hvor mange du reiser med og trykk på søk. Deretter er det bare å begynne å lete gjennom alle treffene. Du kan filtrere for å spisse søket etter dine egne preferanser, for eksempel sette pris, om du vil ha et rom i en bolig eller ønsker et helt hjem, antall soverom, om det er et krav at det er internett der og mye mer.

Filtrer resultatene
I filteret kan du også velge om du kun vil se boliger som kan bestilles direkte. Det kan være lurt om du har dårlig tid, jeg pleier alltid å inkludere steder der jeg må sende forespørsel også. Utleier har 24 timer på seg til å besvare forespørselen din, ellers kanselleres den og du kan booke et annet sted.

Slik vurderer du søketreff: 

  • Se på total score for boligen. Fem stjerner er knall, lavere enn tre-fire gjør meg skeptisk.
  • Se på bilder. Jeg styrer unna boliger som har få og dårlige bilder.
  • Les beskrivelsen nøye. En god vert vil ha en god beskrivelse av boligen.
  • Les referansene, her kan du finne flere detaljer.
  • Les husreglene. Vær sikker på at de passer deg.

Favorittlister
Dersom du kommer over flere aktuelle boliger du ønsker å leie, men ikke klarer å bestemme deg, så lagre det i favoritter – så kan du gå gjennom listen til slutt og velge. Du kan lage flere favorittlister, basert på land, by eller andre kriterier.

Pris
Prisen som listes ut i søkeresultatet er pris per natt for det antall personer du har oppgitt, og et eventuelt rengjøringsgebyr er inkludert i denne prisen. I tillegg kommer et tjenestegebyr fra Airbnb, som du ser når du klikker deg inn på hvert enkelt resultat og ser en oppsummering av prisen for antall dager og antall personer du har valgt.

Merk at pris på en og samme bolig kan endre seg, og være dyrere i populære perioder. Verten bestemmer selv prisen, helt uavhengig av Airbnb. Når du booker, er imidlertid prisen satt og kan ikke endre seg.

Betaling går via Airbnb
All betaling går via Airbnb. Når du bestiller eller sender en forespørsel, må du legge inn betalingsdetaljene dine. Pengene betales inn til Airbnb når du bestiller (uavhengig av hvor lenge det er til du skal reise), og betales ikke ut til verten før ett døgn etter at du har sjekket inn. Det gir deg tid til å kontakte Airbnb dersom noe ikke er som det skal.

Skeptisk? Bestill hos en superhost!
Et annet filter du kan bruke, spesielt om du er litt skeptisk til å prøve Airbnb for første gang, er å krysse av at du kun ønsker treff på såkalte superhosts. Dette er en utleier som oppfyller visse kvalitetskrav, som at mer enn 80% av gjestene har gitt dem fem stjerner – og gir gjerne gjestene det lille ekstra som gjør at de trives. Når jeg besøkte Marrakech for første gang, ble jeg mottatt med en stor kanne myntete og lokale søtsaker – og det hyggelige førsteinnstrykket satte en ekstra spiss på hele oppholdet. 

Når jeg besøkte Marrakech for første gang, ble jeg mottatt med en stor kanne myntete og lokale søtsaker – og det hyggelige førsteinnstrykket satte en ekstra spiss på hele oppholdet.

Trygghet gjennom verifisert ID og referanser

Du kan verifisere hvem du er på flere måter. Jeg har selv verifisert både telefonnummer, e-postadresse og levert godkjent ID som pass og førerkort til Airbnb. Det gjør det enklere for folk å stole på den informasjonen jeg deler, og at jeg er den jeg utgir meg for. Når jeg reiser, velger jeg utelukkende utleiere som har verifisert ID og annen informasjon – spesielt dersom jeg leier et rom og skal dele bolig med dem.

Etter jeg har bodd et sted, legger jeg alltid igjen en referanse både for stedet og for utleier. Dersom vi har hatt god kommunikasjon både før og under oppholdet, stedet var rent og som beskrevet, og alt fungerte knirkefritt – ja da får de fem stjerner av meg! Det kan oppstå både små og store problemer underveis, og da er det fair å vurdere om dette er noe som skyldes utleier, eller om det er uforutsette hendelser. Dersom man har hatt en opplevelse som ikke er bra, og utleier er skyld i dette, skal man selvsagt være ærlig i referansen.

Bare husk: ikke sleng dritt i en referanse du legger igjen, jeg har lest en god del referanser jeg personlig ikke syns henger på greip, og det sier kanskje mer om personen som har skrevet referansen enn utleier og stedet som omtales! Vær saklig, og fortell fakta.

Verten min i Aten tok seg tid til å vise meg rundt på det lokale markedet, der han selv alltid handlet. Her fikk jeg smake på alle slags lokale delikatesser, og hadde samtidig en venn som kunne fortelle meg om alt på engelsk.

Slik blir opplevelsen best mulig

Husk å lese beskrivelse av utleiestedene nøye, og husk å sjekke husreglene. Noen har så og si ingen husregler, noen har flere. De aller fleste spesifiserer inn- og utsjekkingstider i husreglene, samt spesifiserer regler i forhold til fest, røyking, støy og eventuelt andre ting. Her kan du også finne ut om utleiestedet er egnet for barn eller ikke.

Kommunikasjon
God kommunikasjon er viktig for at både gjest og vert skal ha en god opplevelse.

Før booking – ved behov
Dersom du har funnet drømmestedet for ferien, men har noen småting du lurer, så send en melding til utleier. En god vert vil ta seg tid til å svare på spørsmål, slik at du er komfortabel når du bestiller.

Når du booker
Skriv litt om hvem du er og hvorfor du skal besøke destinasjonen. Spesifiser om du reiser alene, eller hvor mange dere er i følget. Dersom du er helt ny og ikke har referanser, så fortell verten at du gleder deg til din første Airbnb-opplevelse, og at du gjerne svarer på spørsmål om deg selv om de lurer på noe.

Etter booking – før ankomst
Vær klar på når du ankommer, og avtal et tidspunkt for å sjekke inn. Det er viktig å både avtale og overholde tidspunkt for innsjekk. Husk at du skal ikke sjekke inn på et hotell som har en resepsjon, men hos en person som sannsynligvis har både jobb og andre forpliktelser å overholde.

Tips! Skriv ned adressen og telefonnummer til verten så du har det om telefonen skulle gå tom for strøm.

Når du ankommer
Mange verter vil møte deg personlig, og jeg har hatt mange fine ankomster. Når jeg var i Budapest, møtte eieren meg og serverte bobler og hjemmebakt kake mens hun fortalte meg litt om området og ga meg noen av sine egne beste tips. I Aten ble jeg hentet på stasjonen og fulgt til leiligheten, kjøleskapet var fylt med råvarer til en gresk salat – og verten hadde tradisjon på å alltid ta et glass “ildvann” sammen med nye gjester i den herlige hagen. Andre vil bare levere nøkkel og gi deg praktisk informasjon.

Under oppholdet
Jeg har aldri hatt behov for praktisk hjelp fra verten noen av stedene jeg har bodd, men har ofte opplevd at vi slår av en prat når vi treffes, eller at de sender en melding og spør hvordan det går. Du skal alltid få en kontaktperson å forholde deg til dersom verten selv ikke er tilgjengelig.

Avreise
Avtal med verten når du skal reise og hvordan nøkler skal overleveres.

Etter oppholdet
Dersom du legger igjen referanser hjelper du til å bygge et trygt og godt system der vi hjelper hverandre til å finne det perfekte stedet å bo på reise. Jeg syns man alltid skal legge igjen referanse, og vær tydelig på hva som var bra og evt hva som var dårlig. Dersom du er usikker på hvordan du skal skrive en referanse, les et par andre og se hvordan de gjør det. Noen skriver et par setninger, andre skriver lange utgreiinger.

Når du legger igjen referanse har du også mulighet til å gi beskjeder direkte til administrasjonen i Airbnb som ikke leses av den du skriver om.

Airbnb Budapest

En herlig lesekrok med utsikt over gården i leiligheten jeg leide i Budapest.

Så er det trygt?

Er det trygt å bo hjemme hos vilt fremmede over hele verden? Med min egen erfaring fra både Couchsurfing og Airbnb, så sier jeg: Ja, det er trygt. Jeg har ikke opplevd noen farlige eller ubehagelige situasjoner, og jeg har heller ingen venner eller bekjente som har hatt dårlige erfaringer.

Noen kjappe fakta om Airbnb:

  • du kan finne over 3 million overnattingssteder over hele verden, i over 65000 byer fordelt på 191 + land
  • på topp i antall overnattingssteder finner du Paris, London og New York, min egen erfaring er at man kan finne overnatting så og si hvor som helst
  • på nyttårsaften 2016 kunne Airbnb feire sin største natt noensinne – med nærmere 2 million gjester over hele verden
  • du finner ikke bare rom, leiligheter eller hus – det finnes 1400+ slott, trehus, og mange andre kreative og morsomme bosteder

Du skal selvsagt ta dine forhåndsregler når du leier, bruk sunn fornuft. Om du er usikker på et sted eller en vert, let videre. Om du er ny og litt skeptisk, velg utleiere som har mange gode referanser, og spør spørsmål før du booker om du er usikker på noe. Airbnb har også en egen hjelpeside for både leietaker og utleier.

Sparer du penger på det?

Når jeg booket overnatting i Marrakech brukte jeg lang tid på å finne den perfekte riad å bo i. Jeg ønsket et lite og personlig sted med enkel standard, ville ikke at det skulle være for dyrt, og jeg ønsket å bo i en tradisjonell riad (som det er flust av i Marrakech). Jeg fant et sted via Airbnb, som viste seg å være et gjestehus, og som hadde høy rating på både TripAdvisor og Google. Ved å booke via Airbnb sparte jeg 200 kroner per natt.

I forhold til hoteller er min erfaring at man finner bedre overnatting til samme pris gjennom Airbnb enn gjennom bookingsider eller firma som leier ut leiligheter. Du finner noe i absolutt alle prisklasser!

Av folk, for folk – historien bak

Historien om Airbnb startet  i San Fransisco i 2007. Kort fortalt: to karer sleit med å betale husleia si. De bestemmer seg for å leie ut det ene rommet til en billig penge. Rommet ble innredet med tre luftmadrasser, og med lovnad om hjemmelaget frokost på kjøpet fikk de inn tre leietakere via en enkel nettside de satte opp.

Året etter lanserte de “Airbed & Breakfast”, som senere ble Airbnb. Mer av historien, samt hvordan denne tjenesten er designet for å bygge tillit, kan du høre Joe Gebbia selv fortelle i en TED-presentasjon. 

Husk at du ikke er på hotell

Når du leier noens hjem, enten det er et rom der resten av leiligheten deles, eller en hel leilighet eller hus – så husk at du er noens gjest, og de er like glad i hjemmet sitt som du!

Alle utleiere har egne husregler, og når du leier, så har du forpliktet deg til å følge disse.

Rabatt på første bestilling

Dersom du ikke har en konto på Airbnb allerede, så kan du få en rabatt på 350 kroner på din første booking ved å registrere kontoen din via denne lenken

 


Rabattkoden er fra meg personlig, og gir meg en rabatt neste gang jeg bestiller overnatting via Airbnb.

 

Har du noen erfaringer med Airbnb?

5 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kanskje du også har lyst å lese: