Yogareise til Senegal | To uker med yoga på TinTing

Jeg startet året med to uker yogaferie i Senegal. Yoga på TinTing både morgen og ettermiddag, noen pauser på stranda og et glimt av det lokale livet på landsbygda i Casamance – det gjorde jammen underverker. 

Sponset opphold

Noe av det beste jeg vet er en pause fra vinteren, og jeg prøver å få meg en tur til varmere strøk i løpet av den kaldeste perioden. I år ble jeg med på en yogatur til TinTing, der yogalærer Kamilla Norli Kjær skulle lede oss gjennom vinyasa og restorativ yoga i to uker. 

Jeg har drømt om å besøke det sørlige området av Senegal i årevis, og endelig ble det noe av! Men jeg var også spent på denne turen. Jeg er nemlig ikke en utpreget yogi, men går på mine ukentlige klaser med mindful yoga, og har prøvd meg på litt forskjellige former opp gjennom årene. Og så var dette en gruppetur, og det var nytt for meg. 

Tanker før en to ukers gruppetur

Dette var min aller første gruppetur der jeg skulle være sammen med folk jeg ikke hadde valgt selv i 13 dager. Vi var totalt åtte på tur, og jeg kjente kun én av dem fra før. 

Når jeg reiser trives jeg best når jeg kan ta ting på sparket og gjøre akkurat som jeg vil, og jeg trenger også en god dose alenetid hver dag. Derfor var jeg litt skeptisk til å fra på tur med en ukjent gjeng. Var det forventet at alle skulle gjøre alt sammen hele tiden? Ville folka gå godt overens? Ville noen være av typen som stadig lager dårlig stemning?  Eller ville jeg rett og slett bare møte en gjeng med fine folk?

Og så var det yogadelen. Ville yogalærereren være ålreit? Og ville det bare være superyogafolk i gruppa slik at jeg hang etter på alt vi skulle gjøre? 

Første møte med TinTing

Det var bekmørkt, og det eneste som lyste opp var lyktene fra bilen. Vi snodde oss frem på sandveiene i full fart, og jeg var imponert over at sjåføren vår klarte å finne frem her i bushen i stummende mørke. Og endelig så jeg den blå porten jeg hadde sett på bildene – vi var fremme på TinTing! 

Det hadde vært en lang dag på reise. Når vi kom frem sto Hilde og medhjelpere klare og loset oss frem til rommene våre i mørket. Så samlet vi oss rundt matbordet og fikk servert en nydelig middag. Det var frisk salat, omelett og potetchips. Vi var en ganske stille gjeng etter en lang reise, og klokka var elleve på kvelden før vi spiste middag. Det tok ikke lang tid før vi gikk hver til vårt denne første kvelden.

Det tok litt tid før jeg klarte å slå meg til ro første natten, men så sov jeg skikkelig godt helt fram til alarmen min gikk klokka halv åtte. Da hadde jeg god til til å dra meg litt i senga før jeg sto opp, og så tok jeg oppholdets første bøttedusj. Jeg hadde fått et godt tips fra Hilde: Det første vannet man tapper fra springen på morgenen er litt varmere enn det som kommer rett fra brønnen etter man har tappet en stund – så jeg fikk meg en ikke fullt så kald dusj første dagen. 

Før frokost gikk jeg en liten tur for å se meg rundt, og falt pladask for TinTing! 

Slik gikk dagene på yogatur

Hver morgen gjorde vi yoga mens solen sto opp. Morgenklassen varte i 60 – 75 minutter og var  fysisk og flowy, og ga en følelse av å ha brukt kroppen. Rett etter yoga samlet vi oss til en deilig frokost, og så var det rom for aktiviteter eller egentid  fram til lunch klokka to. 

Noen dager var det utflukter der de som ønsket ble med på tur til fots eller i bil for å bli bedre kjent med nærområdet for å få et glimt av det lokale livet. Noen dager tok vi en tur på stranda, som er en 15 minutters gåtur fra TinTing. Og de dagene man trenger ekstra ro var det skikkelig deilig å bare legge seg i hengekøya med en bok eller musikk på øret. 

På ettermiddagsyoga klokka fem satte vi ned tempoet og yogalærer Kamilla ledet oss gjennom rolig og myk yin yoga som varte 60 – 75 minutter. 

Slik gikk dagene på TinTing. Noen dager endret vi litt på planen og la inn en litt mer aktiv økt, en ekstra lang økt eller flyttet litt på tidspunktene. Alle yogaøktene var frivillige, så man kunne tilpasse etter egen dagsform. Det var skikkelig deilig med så rolige og fleksible dager!

Yoga med Kamilla

Kamilla Norli Kjær er 25 år og har drevet med yoga i 7 år. Hun begynte med det som trening, men yoga ble en stadig større del av livet hennes. 

– Jeg ville bli fleksibel og jeg ville komme i form. Etterhvert utviklet praksisen min seg og andre aspekter av yoga begynte å komme til meg. Jeg ble interessert i filosofien som ligger bak, og jeg begynte å føle på andre fordeler med yoga, som kontakt med pusten, klarere sinn og en bedre tilnærming til det og dem rundt meg. Jo mer jeg fordypet meg, jo mer oppdaget jeg at det er å lære å forstå. Yoga har for meg gått fra å være trening til å bli en livsstil, sier Kamilla. 

Når vi gjorde yoga med Kamilla vekslet vi mellom flytende vinyasayoga og rolig, myk yinyoga. Kamilla har fokus på å koble pusteteknikk med bevegelser, og å være til stede med det vi opplever i kroppen både fysisk og følelsesmessig når vi praktiserer yoga. 

Yoga tilpasset egne behov

Kamilla er en fin yogalærer altså! Hun legger opp til varierte økter, og her på TinTing la hun også opp til et tema hver dag. Hun er flink til å vise og forklare, og er oppmerksom på å se hvem som trenger litt ekstra hjelp eller må bruke en alternativ øvelse på grunn av ymse plager. Vi var en variert gruppe på denne turen med et aldersspenn fra 24 til 84 år. Kamilla taklet imidlertid alles ulike utfordringene på strak arm, og la til rette for at alle kunne praktisere yoga utifra egne forutsetninger. 

Det å følge elevenes reise og utvikling er en viktig motivasjonsfaktor for Kamilla. 

–  Jeg motiveres av roen og velbehaget jeg kan se i øynene til mine studenter etter en god klasse, av å kunne hjelpe folk med å minske og kanskje fjerne smerte og av å kunne veilede dem inn i det universet av yoga som jeg selv er så opptatt av. Det å kunne gjøre yoga tilgjengelig for alle kropper er veldig viktig for meg som yogalærer. Jeg motiveres også av alt mine elever kan lære meg. Jeg ser på meg selv som en evig student av yoga, forteller Kamilla. 

Jeg var en av dem som trengte litt tilrettelegging av yogaøktene. Med et artrosekne som verken lar seg strekke helt ut eller bøyes har jeg noen utfordringer når jeg gjør yoga – spesielt med lange knestående sekvenser eller å gå inn i stillinger som krever full bøy i kneet. Det går rett og slett ikke – men med tidligere erfaringer fra tilpasninger på yinyoga og med veiledning fra Kamilla fikk jeg alltid alternative stillinger og fikk full uttelling av yogaøktene.

Fullmåneyoga

Mens vi var på TinTing var vi så heldige å få med oss fullmåne. Det ble en skikkelig fin kveld! Kamilla lagde en yogaring av skjell og noen personlige ting fra hver og en av oss som var med, og så forskjøv vi ettermiddagsyoga til litt utpå kvelden for å praktisere når månen kom opp. Så hadde vi en rolig og stemningsfull yogaøkt.

Erfaringer og tanker etter to uker på yogatur

Omtrent midtveis i oppholdet lå jeg i hengekøya og tenkte at sju dager til akkurat slik første uka hadde vært – det ville være helt topp. Jeg hadde flust av tid til yoga, tanker og egentid – men en hyggelig gjeng å dele måltidene med og ta noen turer i nærområdet.  

Og siste uka med yoga på TinTing ble like bra som den første!

Dette er en av de deiligste feriene jeg har hatt på lenge – kanskje fordi jeg føler at jeg virkelig fikk slappet av, men at jeg likevel var aktiv med to yogaøkter om dagen og noen lange gåturer. 

Jeg følte at jeg hadde god fremgang på yoga i løpet av disse to ukene, og selv om kneet ikke ble noe bedre, så merket jeg at resten av kroppen ble mykere og sterkere. I tillegg fikk jeg langt bedre selvtillit på å strekke stillingene litt lenger eller prøve meg på noen øvelser jeg ikke var komfortabel med før – hele tiden under god veiledning. Det føltes godt å lykkes – og det føltes også helt okey de gangene jeg ikke helt fikk til det jeg prøvde på. 

Og det beste av alt: jeg har klart å ta med meg gode vaner hjem så jeg tar en skikkelig yogaøkt hjemme innimellom med programmet Kamilla og jeg satte opp sammen.

Ro, perspektiv og gode samtaler

Det er lett å finne roen på TinTing, og landsbygda i Senegal ga gode rammer for å holde fokus på yoga og egenutvikling. Her får man også et glimt av hverdagen til de lokale. All maten kommer fra lokale forhandlere, og vi så Nicole og Julien jobbe fra morgen til kveld for å tilberede måltidene for oss. Og over god mat ble det mange samtaler: gode samtaler om livet, reiser og erfaringer – og samtaler som vekker engasjement og følelser om området vi oppholdt oss i og utfordringene de lokale møter i hverdagslivet. 

Jeg spurte to av de andre fra gruppa hva de hadde fått ut av yogaoppholdet på TinTing. 

– TinTing var for meg den perfekte ramme for daglig yoga. Sammen med et rikt dyreliv vekkes kroppen til live med varmende og myk morgenyoga. Gode instrukser til øvelser i takt med pusten mens sola svingte seg opp. Når varmen var på sitt sterkeste på ettermiddagen var det ideelt med rolig yin og meditasjon i skyggen. Her syns jeg Kamilla var på sitt aller beste som tydelig, sterk og rolig instruktør. Roen og harmonien man får av stedet er helt ubeskrivelig, en boost for kropp og sinn. (Tove)

– En annerledes yogareise i en helt unik atmosfære, langt utpå på landet i Senegal. Det enkle livet på TinTing byr på muligheter for å finne ro og skape nye perspektiver i livet. Vi som reiste samme ble en fin og sammensveiset gjeng gjennom alle de herlige opplevelsene og gode samtalene vi hadde. Jeg vil gjerne tilbake til Tinting! (Cathrine)

Måltidene på TinTing

Maten var helt fantastisk! Det var enkel mat lagd fra lokale og økologiske råvarer. Noen av grønnsakene er dyrket på TinTing, mens annet er kjøpt i lokalt. Her lages all mat fra grunnen av, og vi var velkomne på kjøkkenet for å se hva Nicole og Julien drev med – de var nemlig i sving fra morgen til kveld.

Måltidene var tilpasset vegetarianere og veganere, men det ble også servert kjøtt og fisk til middag noen dager. Jeg drømmer fortsatt om moringasausen og den deilige bønnestuingen!

Gruppereise – noe for meg?

Som jeg nevnte innledningsvis var jeg litt skeptisk til gruppetur – men for en fantastisk gjeng jeg ble kjent med i løpet av disse to ukene! Vi var ulike på mange måter, men det var hele tiden god stemning. Ulike syn hører jo med i en gruppe med åtte ulike mennesker, men alle argumenterer på skikkelig vis og har respekt for at meningene er ulike rundt bordet. Og sånt liker jeg!

Det var også rom for nok alenetid. Innimellom yoga og måltider var det fritt valg om man ville være med på aktiviteter, dra på stranda eller gå en tur med flere, eller om man vil trekke seg tilbake og gjøre sine egne ting. Og på TinTIng er det plenty av plasser å slå seg ned for å lese bok, sløve i skyggen eller bare ta livet med ro. 

Så jeg deltar gjerne på gruppereise igjen dersom tema for reisen er riktig – og da håper jeg at jeg er like heldig med folka som denne gangen.

Kunne du tenke deg en yogaferie? Jeg er skikkelig fristet til å reise tilbake for to nye uker med yoga neste vinter – så kanskje vi ses?

 

Disclaimer
Oppholdet på TinTing var et samarbeid der jeg fikk dekket opphold og yoga og tok bilder for TinTing underveis. Det er ikke lagt føringer for hva jeg skal skrive fra oppholdet, og mine opplevelser og meninger er som alltid bare mine. 

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kanskje du også har lyst å lese: