Kattegattleden – på sykkel langs svenskekysten

Jeg var på min første sykkelferie i fjor sommer, langs Sveriges nasjonale sykkelvei Kattegattleden. Den går fra Gøteborg, og hele veien nedover den vakre kysten til Helsingborg.

Sponset reise

Sykkelruten Kattegattleden byr på både naturopplevelser, kultur, gode restauranter og masse overraskelser på veien. I løpet av turen var jeg innom det mest sjarmerende vandrerhjemmet jeg noen gang har besøkt, jeg ble overrasket over at nabolandet vårt produserer god hvitvin og champagne, jeg falt pladask for det lille stedet Arild i løpet av en kort kveldstur, og spiste vaniljehjerter bakt etter gamle tradisjoner fra et bakeri som åpnet i 1938. Jeg fikk også opp øynene for den svenske fika-kulturen!

Hvem passer sykkelferie for? Alle vel!

Er du skeptisk til å dra på sykkeltur, eller syns du er for dårlig form til det? Jeg er et levende bevis på at man ikke må være i superform for å ta en sykkelferie! Til tross for at jeg sleit i noen seige oppoverbakker og at været slett ikke var med oss på deler av turen, så syns jeg dette var en fin måte å reise på – og det frister til gjentakelse.

Kart fra kattegattleden.se

Om Kattegattleden

Kattegattleden er 37 mil lang, går mellom Gøteborg og Helsingborg, og er den første nasjonale sykkelveien i Sverige. Sykkelveien går gjennom tre regioner Skåne, Halland og Vest-Sverige. Det meste av veien er asfaltert, men noen stykker er grusvei. Mye av sykkelruten er egen sykkelvei og er bilfri, men noen stykker går langs mindre hovedveier som ikke er veldig trafikerte. Du kan se kart med oppmerket rute og type sykkelvei her. Sykkelruten ligger stort sett mellom 0-40 moh, men går opp til 160 moh. Ruten er godt merket det meste av veien, men det kan være lurt å ha med kart eller ha GPS på telefonen i bakhånd.

Vi syklet fra Gøteborg, og i løpet av fem dager tok vi oss gjennom hele ruta – med mange flotte stopp på veien. Vi syklet ikke hele veien, men hadde perioder med biltransport av både oss og syklene. Vi hadde også transport av all bagasje, slik at vi bare syklet med dagstursekk. Dette var perfekt for meg: bedagelig tempo, lite å drasse på, overnatting på hotell og masse opplevelser underveis.

Kattegattleden kan gjennomføres på flere måter

 • Kun sykle en del av ruten, eller legge inn etapper med biltransport underveis.
  Det er fullt mulig å velge ut en del av ruten man ønsker å sykle, dersom 37 mil blir i overkant eller man ikke har så mange dager. Det er mulig å gjøre avtaler der leide sykler blir levert ut og hentet på avtalte steder. Man kan også organisere biltransport deler av ruten om man ønsker, eller bare avtale at bagasjen skal transporteres for deg.
 • Full frihet og camping.
  Dersom du pakker all bagasje i praktiske sykkelvesker, er det fullt mulig å sykle med all bagasjen. Da har du mer frihet, og må ikke nå frem til en destinasjon i løpet av dagen. Det er mange flotte steder å stoppe langs veien, og som i Norge, kan man i Sverige campe de fleste steder.
 • Full fart i oppoverbakkene med el-sykkel.
  Du kan leie en el-sykkel i stedet for en vanlig sykkel, så blir det langt lettere å tilpasse sykkelturen til formen.

Slik forbereder du deg til turen

Hva bør du pakke?

 • Varme klær – gjerne flere lag, i tilfelle det blir vindfullt. Ta også med skjerf, lue og hansker i tilfelle du blir kald.
 • Regntøy – du vet aldri når det kommer en skur
 • Drikkeflaske – ha alltid vann tilgjengelig så du ikke blir dehydrert
 • Solbriller – det er ikke behagelig å myse hele veien
 • Solkrem – du kan være heldig å få fint vær!
 • Badetøy – i tilfelle du blir fristet til et bad på de fine strendene
 • Sykkelsekk eller sykkelveske – unngå å bruke kurven på sykkelen til tunge ting, da blir sykkelen så vinglete
 • Setetrekk med padding – om du ikke er vant til å sykle kommer du til å få litt vondt i baken

I de to neste delen kan du lese om opplevelsene langs Kattegattleden, med tips til aktiviteter, restauranter og overnatting som jeg syns det er verdt å nevne. Under ser du noen smakebiter i bilder. 

Les mer fra Kattegattleden


Turen langs Kattegatleden ble gjennomført i samarbeid med Visit Sweden. 

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kanskje du også har lyst å lese: