Vintercamping med julestemning i skogen

Er du flink til å utfordre deg selv og gjøre nye ting du ikke er helt komfortabel med? Jeg prøver å pushe min egen komfortsone innimellom – nå sist med vintercamping i hengekøye.

Det fine med å utfordre seg selv er at jeg finner ut at jeg liker ting jeg aldri hadde sett for meg å gjøre! Hadde noen for et år siden foreslått at vi skulle dra i skogen for å sove ute en vinternatt hadde jeg nok bare avfeid dem tvert. 

Etter flere netter i hengekøye i år, inkludert vintercamping, så pakker jeg nå gladelig sekken og tar en natt ute i kuldegrader! Nå i desember har jeg hatt to fine vinterturer sammen med Elisabeth fra GlobetrotterElisa. Og vi hadde skikkelig julestemning på begge turene!

Adventsfrokost i skogen

Første turen var svært kortreist, og gikk ikke som planlagt for min del. Jeg fikk en kink i ryggen uka før, og valgte å droppe å sove i hengekøye denne gangen. Men siden vi hadde lagt opp til en tur i nærområdet fikk jeg med meg alt unntatt selve overnattingen. 

Siste kvelden i november pakket jeg sekken og dro til Solemskogen sammen med Elisabeth, der vi fant oss en fin plass å tenne bål og lage middag på primus. Så satt vi i timesvis ved bålet, før jeg dro hjem for å pleie ryggen og Elisabeth tok en vinternatt ute alene. 

Og neste morgen sto jeg opp grytidlig og dro tilbake til campen  – og det var skikkelig digg med julegrøt ved bålet til frokost. Og jammen fikk jeg ikke fine hjemmesydde votter i adventsgave også!

Første vintercamping i hengekøye

Helga etter fikk jeg endelig prøve meg på skikkelig vintercamping! Det var meldt prøsregn mange steder den helga, og vi var litt usikre på hvor vi skulle dra. Vi endte med å reise til Totenåsen, der det var meldt minusgrader og snø. 

Det viste seg å være et skikkelig godt valg! Jeg tok en dag fri på jobben så vi kunne dra tidlig, og komme frem i dagslys. Vi hadde blinka oss ut en DNT-hytte vi skulle besøke også, og satset på å finne en fin camp i nærheten av hytta. 

Vel framme tok vi et dagsbesøk på DNT-hytta Gamle Torsætra. Rett bak hytta fant vi en fin lysning i skogen der vi kunne sette camp på kvelden.

Men først tok vi en rusletur bort til Torsætra restaurant, der de serverer ekte, norsk tradisjonsmat. Her gikk den godslige kokken rundt og slo av en prat med alle gjestene, og det var et hyggelig sted å ta en matbit. Om du ikke spiser kjøtt er utvalget svært begrenset, men jeg fikk meg et smørbrød til lunsj, og Elisabeth testet dagens husmannssuppe som hun var vel fornøyd med. 

Julecampen i skogen

Jeg syns det er skikkelig gøy med venner som er med på å dra ting litt langt noen ganger, og vi hadde det skikkelig moro med lyslenker og julekuler i skogen.

Når hengekøyene var vel på plass mellom trærne og kveldens bålpass var valgt ut, så hang vi opp et par lyslenker og noen julekuler – og vipps så hadde vi en skikkelig fin julecamp!

Utpå kvelden kom Kari også for å ta en natt i skogen med oss, og hun fikk seg en god latter – hun er ikke fullt så opptatt av den fine stemninga som oss to andre. 

Bålkos og mat på primus

Det aller beste med å dra på camping er timene rundt bålet. Da lager vi mat, deler litt godt drikke og prater om løst og fast – og siden vi alle er glad i tur av ulike slag blir det jo selvsagt mye reiseprat.

Denne kvelden lagde vi linsegryte med kokos og ferske grønnsaker med en iskald skvett rødvin til – og med en god og varm kopp te etterpå. 

Første utenatt med snø

Denne natta sov jeg med tarp, for det var meldt noen mm med snø i løpet av natta. Jeg var spent på hvordan det ville være å sove ute nå som det var skikkelig vinter, og jeg hadde også en ny sovepose som jeg skulle teste ut for første gang. 

Det viste seg å bli en av de beste nettene jeg har hatt i hengekøya. Jeg var god og varm hele natta, sovna fort til igjen de få gangene jeg våkna. Og jeg ssov helt til klokka åtte på morgenen! Da våkna jeg til et fint dryss av nysnø, og kunne gå rett til bålet som Elisabeth allerede hadde fyrt opp. 

Og hva er vel bedre enn ferske vafler til frokost – ved bålet?

Tips til vintercamping

I løpet av de siste året har jeg prøvd og feilet litt for å finne ut hva som fungerer bra for meg når jeg er på campingtur. På den siste turen – den kaldeste natten så langt – holdt jeg meg god og varm hele tiden. Og da er det lett å nyte livet i skogen! Her er mine tips til å få det fint på vintercamping i hengekøye (eller telt om du foretrekker det). 

 1. Kle med godt og varmt tøy, og ha med litt ekstra

  Jeg bruker tykk ull innerst (Devold Expedition), og en turbukse med foring utenpå. Så har jeg en tykk ullgenser, og i tillegg en tykk dunjakke når jeg skal sitte stille ved bålet. Husk varme sokker, og godt isolerte sko som holder deg varm og tørr på føttene. 

 2. Ingen vintercamping uten bål

  Når jeg  har vært på camping på kalde kvelder har vi alltid med ved! Da vi tatt korte turer slik at vi kan bære med en sekk eller to med ved fra der vi parkerer og frem til campen.

 3. Velg en sovepose som er varm nok til kalde vinternetter

  Den første frostnatten tidligere i år sov jeg i lånt vinterpose som var bittelitt for kort for meg, og det var ikke behagelig å butte føttene i bunnen hele natta. På siste tur brukte jeg den nye vintersoveposen min (Helsport Rago Down X-trem), og den er både romslig og skikkelig varm. Denne holder nok fint ned til 10-15 minusgrader for meg.

 4. Bruk et liggeunderlag som isolerer godt og reinsdyrskinn.

  Husk å bruke et liggeunderlag som isolerer godt. I hengekøya bruker jeg tre-sesongsunderlaget som følger med (Fjøl). Når det er kaldt bruker jeg i tillegg et reinsdyrskinn i hengekøya. Det er også fint å bruke når man sitter rundt bålet for å holde seg tørr og varm. Du kan også bruke et ekstra liggeunderlag i stedet for skinn. Om du skal bruke det i hengekøya må du passe på at det ikke er så glatt at du sklir rundt i hengekøya.

 5. Vær varm før du legger deg

  Uansett hvor godt man kler seg kan det bli litt kjølig å sitte ute i vinternatten noen timer. Husk å bevege deg litt før du skal sove så du er god og varm i kroppen når du legger deg i soveposen.

 6. Ha en ekstra ullegenser løst i soveposen

  Jeg sover i ulltøy og tykke ullsokker. Denne gangen hadde jeg også den tykke strikkagenseren min i ull inne i soveposen. Om jeg er litt kald på baken eller på føttene kan jeg flytte rundt på denne alt etter hvor den trengs. Og når jeg skulle ut av soveposen neste morgen var det skikkelig digg å ta på seg en varm ullgenser! For buksa og skoa var iskalde.

 7. Spis godt og drikk noe varmt

  Lag god og varm mat, og drikke gjerne varmt vann/te for å holde deg varm. Bare pass på at du ikke drikker så mye at du stadig må ut av soveposen i løpet av natta for å gå på do.

 8. Primus med multifuel eller vintergass

  Vanlig primusgass fungerer ikke når det er kaldt. Da må du kjøpe vintergass, eller bruke en primus som kan fyre på andre ting som bensin, diesel eller parafin. Jeg brukte vintergass på siste tur, og den fungerte fint når det var noen få minusgrader.

 9. Lag god stemning i campen

  Om du liker å lage litt god stemning, ta med en ekstra lyslenke til hengekøya eller til å henge på et tre i nærheten, så får du litt ektra kos i mørket. 

Frister det med vintercamping i hengekøye?

Om du vil campe med stil, så anbefaler jeg hengekøya Draumr som jeg bruker selv. 

Affiliateannonse
Om du bruker rabattkoden AMOKELIN i nettbutikken til Amok får du 10% avslag

Her kan du lese om min aller første natt i hengekøye ved Fagervann i Oslo.

Jeg har inngått et ambassadørsamarbeid med Amok, og hengekøya er sponset.

3 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kanskje du også har lyst å lese: