Test av tursekk: to gode ryggsekker til campingtur

Foto: Elisabeth fra GlobetrotterElisa

Det viktigste med en stor tursekk er at den er god å bære og kan tilpasses så den passer deg godt. På overnattingstur så trenger man en del utstyr – og jeg har testet to tursekker fra Osprey på campingturer der jeg har overnattet i hengekøye.

Reklame

Jeg er ikke spesielt god på pakking når jeg skal reise, og det er enda verre når jeg skal ut på overnattingstur! Jeg er ikke fullt så dreven på campingturer med sekk som jeg er på reiser enda – så det er fortsatt litt prøving og feiling. Jeg har imidlertid funnet en balanse mellom det aller nødvendigste og  noe luksus – og nå husker jeg også å få med det aller viktigste hver gang jeg skal på tur!

Hva slags tursekk foretrekker jeg?

Jeg vil ha en tursekk som er enkel å pakke, og som gjerne kan åpnes flere steder slik at det er lett å få ut utstyret uten å ta ut alt fra toppen. Jeg vil også at den sitter godt på skuldrene og hoftene, og gir riktig vektfordeling. Noen tursekker har nærmest “støpte” hoftebelter, og disse passer ikke meg fordi jeg har brede hofter. Osprey har begge typer. De to jeg har testet har fleksible hoftebelter, men de tilpasser seg og sitter godt rundt hoftene. 

Osprey lager egne sekker spesielt tilpasset kvinner. Flere av sekkene deres kommer også i to størrelser (liten og medium), og de har mange fine justeringsmuligheter så du kan tilpasse sekken til din kropp. 

Begge sekkene er testet på flere overnattingsturer. 

 

Test av tursekk: Kyte 66 – min beste venn på sommerturer

Modell: Kyte 66 fra Osprey
Størrelse: 66 liter
Vekt: 1,76 kilo
Dimensjoner i cm: 75(l) x 31(v) x 29 (d)
Størrelser: one size
Pris: 2000 NOK
Farger: Icelake green, Mulberry purple, Sien grey
Bruksområde: hiking og backpacking
Tilsvarende utgave for menn: Kestrel 68 fra Osprey

Jeg hadde med Kyte 66 på min aller første campingtur med hengekøye til Fagervann. Det er et par kilometers tur med mye stigning, og jeg var litt spent siden jeg ikke er vant til å gå turer med tung sekk. Jeg var overrasket over hvor lett sekken kjentes når den satt riktig på alle steder, og til tross for 16 kilo på ryggen gikk turen fint – og vipps så var jeg skikkelig hekta på hengekøyecamping!

Denne sekken er akkurat passe stor for meg når jeg skal på overnattingstur på sommeren. Da får jeg med både hengekøye med luftmadrass, tarp, kokeutstyr, god mat og drikke, ekstra klær og et underlag eller reinskinn til å sitte på. 

Dette liker jeg spesielt godt med Kyte 66

 • U-glidelåsåpning på fronten, slik at den kan åpnes helt og det er lett å ta ut bare det man trenger der og da. 
 • Det følger med regntrekk, som også kan brukes til å legge sekken på under camping slik at man slipper at bæresystemet blir skittent. 
 • Avskilt rom i bunnen med egen glidelås. Jeg bruker rommet til hengekøye, luftmadrass og tarp – som passer akkurat inn. 
 • Kan tilpasse høyden på ryggsystemet.
 • Lommer i topplokket, stappelomme foran og lommer for vannflaske og øks på siden.
 • Stropper til gåstaver, samt flere stropper til å feste ekstra utstyr på utsiden. 
 • God bærekomfort selv når den er tung og behagelig hoftebelte.

Test av tursekk: Xena 85 – når du skal ha med mye på tur

Modell: Xena 85 fra Osprey
Størrelse: 85 liter
Vekt: 2,25 kilo
Dimensjoner i cm: 82(l) x 39(v) x 42 (d)
Størrelser: WS og WM
Pris: 3000 NOK (veiledende)
Farger: Canopy green, Crown purple
Bruksområde: hiking og ekspedisjon
Tilsvarende utgave for menn: Xenith 88 fra Osprey

Når temperaturen krøyp så langt ned at jeg trengte vintersovepose og ekstra lag med klær til kvelden måtte jeg virkelig jobbet for å få plass i 66-literen, så da valgte jeg heller å gå over til en større sekk. Jeg syns ikke det er like behagelig å ha denne på ryggen, og det skyldes at den er høyere bak så jeg noen ganger føler at jeg får den i bakhodet. 

Utenom det syns jeg Xena 86 er en skikklig fin sekk, og her får jeg virkelig med mye på tur når jeg trenger utstyr til kalde vinternetter. 

Dette liker jeg spesielt godt med Xena 85

 • Hoftebeltet er kraftig og tilpasser seg godt, og er skikkelig komfortabelt.
 • Selv om denne ikke kan åpnes helt opp i front, så har den tilgang ned langs siden på hovedrommet, slik at man ikke trenger å ta ut alt fra toppen.
 • Det er et eget avskilt rom i bunnen med egen glidelås.
 • Du kan justere høyden på ryggsystemet.
 • Dobbelt rom i topplokket, slik at du kan holde orden på småting. Har i tillegg Lommer stappelomme foran og lommer for vannflaske og øks på siden.
 • Stropper til gåstaver og flere andre praktiske stropper på forsiden. 
 • God plass til ekstra mat eller god drikke på turen. 
 • God bærekomfort når den er tung med god vektfordeling.

Camping med hygge

Jeg har testet sekkene på relativt korte turer. Når jeg er på campingtur er det ofte med én overnatting, og ikke på noen ekstrem langtur. Jeg er opptatt av at utstyret jeg har med meg skal være relativt lett og tilpasset hiking, men jeg er ikke så opptatt av vekten på sekken når jeg pakker så lenge jeg fint kan bære den.  

Jeg reiser på campingtur for å koble av fra hverdagen, for å få en natt i naturen i hengekøya, og for å nyte livet. Derfor prioriterer jeg mat fra bunnen på primus over lett ferdigmat, og jeg har gjerne med litt ekstra god drikke i tillegg. Jeg har gjerne med en ekstra jakke så jeg er sikker på å holde meg varm, og jeg vil ha med de fine lysene til å hengekøya for hyggens skyld! Jeg trenger altså god plass i sekken når jeg skal på tur. 

Min favoritt

Min favoritt av disse to sekkene er Kyte 66. Jeg syns den er bedre å bære fordi den er litt lavere, og jeg syns det er utrolig praktisk å kunne åpne hele fronten. Når kulda kommer sverger jeg imidlertid til Xena 85 så jeg kan få med litt ekstra.

Jeg håper du har fått inspirasjon til å pakke sekken og dra ut på tur!

Har du en favorittsekk?

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kanskje du også har lyst å lese: