Hiking i Hortain Plains nasjonalpark

En av opplevelsene i høylandet i Sri Lanka var en hikingtur i Horton Plains nasjonalpark. Dette er den eneste parken i Sri Lanka der man får lov å gå på tur uten guide. Gåturen er i underkant av én mil, og man passerer flotte utsiktspunkt ved “verdens ende” og den imponerende fossen Baker´s falls. Parken står på UNESCOs verdensarvliste som en del av det sentrale høylandet i Sri Lanka.

Sponset reise

Det var bekmørkt når vi kom ut fra hotellet, og klokka var bare halv fem på morgenen. Vi kjørte avgårde langs stille gater, som etterhvert gikk over i smale og svingete humpeveier. Rett før klokka seks var vi fremme, og sjåføren vår Passan smilte fornøyd fordi vi var i rute – og en av de aller første bilene som parkerte foran inngangsporten.

Nasjonalpark i høyden

Denne morgenen skulle vi gå en tur på omtrent en mil i Horton Plains, en nasjonalpark som ligger på omtrent 2000 meters høyde. Parken er kjent for utsiktspunktet World´s End, og for et flott landskap å gå tur i. Man er imidlertid sjeldent alene her, og det er viktig å være tidlig ute både for å komme foran den verste turiststrømmen og for å få med seg utsikten. Rundt klokka ti kommer ofte tåka og skyene sigende innover, spesielt i regntiden fra April til November.

Klokka seks fikk vi kjøpt billetter og slapp gjennom bommen. Så kjørte et lite stykke til før vi var fremme ved startpunktet for gåturen.

Vær oppmerksom på

 • Det er ikke lov å ha med plastikk inn i parken, og de går gjennom sekken din. Gjør det enkelt for deg selv om pakk mat og snacks i papiriposer og ikke i plastikk (du får papirposer hvis du ikke har selv). Du får ta med flasker med drikke inn i parken, men må ta av plastetiketter.
 • Det er ekstra mye folk her søndager og på helligdager – så unngå disse dagene om du kan.
 • Det er ikke rekkverk ved utkikkspunktene – så vær forsiktig, spesielt om du har med barn. 

Veien til verdens ende

Horton Plains er den eneste nasjonalparken i Sri Lanka der man får lov til å gå på egen hånd uten guide. Det er imidlertid påbudt å holde seg på stien.

Stien går som en rundtur, der du passerer Little World´s End, World´s End og Baker Falls. Dersom du vil ha størst mulig sjanse for å få utsikten før tåka kommer, er det lurt å gå mot Little World´s End først. Dette er imidlertid den retningen de fleste går.

Stien er bred og fin deler av veien, andre steder er den smalere med noen glatte partier og noen steinete deler – men jeg syns ikke den var vanskelig å ta seg fram på. Det er stort sett flatt, men med noen slakke bakker opp og ned. Det er langt ifra en krevende tur, og man trenger ikke være i ekstremt god form for å gjennomføre turen.

Vakkert landskap

Landskapet her var annerledes enn alt annet jeg så i Sri Lanka. Langs stien står det informasjonstavler som du kan lese om du vil vite mer om landskapet og om flora og fauna her.

Landskapet består hovedsakelig av skog og gressletter. Dette er ikke en park med mange store dyr, men det finnes “bear monkey” og antiloper her.

En av de mest særegne artene her er Rhododendro, og hvis du besøker parken mellom april og juli når den blomster kan jeg tenke meg at landskapet er enda flottere! I elven kan du se regnbueørret, som er eneste type fisk i elven. Den ble introdusert av engelskmennene for sportsfiske, men påvirker det naturlige miljøet i elven – rekebestanden som opprinnelig var der er sterkt redusert etter at fisk ble introdusert. Det er slutt på å sette ut fisk i elven nå. Sri Lanka har også 27 endemiske fuglearter, og 20 av dem finner du her i Horton Plains.

Utsikt og tåkeskog

Etter noen kilometer kom vi frem til lille verdens ende. Her er det et stup på 270 meter rett ned, og du har flott utsikt sørøstover.

 

Etter rundt en halv kilometer til kommer du fram til selveste World´s End. Navnet kommer av det bratte stupet som går 870 meter rett ned fra platået. På en klar dag kan man se helt til sjøen sies det, men det gjorde ikke vi.

Vi fikk derimot en flott frokostutsikt – til tross for at vi ikke var alene. Vi gikk litt oppover fra selve platået, og der var det et fint sted å sette seg for å spise. Her hadde vi flott utsikt til teplantasjen som ligger ved foten av platået, og videre mot Uda Walawe nasjonalpark og det store vannreservoaret Walawe som ligger rett ved parken. De to parkene er knyttet sammen av den lille elven Kiriketi Oya som renner ut i elven Walawe, og videre inn i reservoaret. Uten denne vanntilførselen fra tåkeskogene i Horton Plains hadde ikke dyrelivet i Uda Walawe vært så rikt som det er idag, idag finner du de største flokkene av elefanter i Sri Lanka i nasjonalparken Uda Walawe.

Tåkeskogens betydning for vanntilførsel

Det er nettopp tåkeskogen som gjør at Horton Plains både er frodig og kan forsyne andre områder med vann via elvene som samles opp i reservoaret i Walawe. Tåkeskog er tett skog som ligger i tropiske og høytliggende områder, typisk mellom 200 og 300 meter over havet. Noen ganger kalles det også montan regnskog. Den høye luftfuktigheten i høyden gjør at skogen nærmest konstant omgis av tåke og skyer. Skyene som skapes når den varme luften fra lavlandet stiger oppover og kondenserer, og når de kommer i kontakt med trærne samles noe av vannet på trærne. I tåkeskogen kommer ofte like mye av vannet fra denne kontakten mellom skyer og trær som fra vanlig regn. På World´s End kan du se hvordan skyene bygger seg opp og kommer i kontakt med trærne når de siger over klippene og høydene på platået.

Frisk dusj fra Baker´s falls

Etter en frokostpause med flott utsikt fortsatte vi. Etter noen kilometer og et par oppoverbakker fra verdens ende tok vi en liten tur fra hovedstien nedover trappene til det imponerende fossefallet. Her kan du stå tett innpå de enorme vannmassene og få en forfriskende myk dusj fra fossen før du fortsetter siste etappe på turen tilbake til start.

Vi brukte 3-4 timer på turen, og d hadde vi en god frokostpause ved verdens ende og mange fotostopp underveis.

 

Forberedelser til turen

 • Bruk gode gåsko
 • Ta med solkrem, solbriller og evt hatt om du liker å bruke det
 • Be hotellet ditt smøre frokost du kan ta med og nyte ved verdens ende
 • Ta med et ekstra lag klær – det er kaldt tidlig på morgenen og været kan skifte fort
 • Ta med nok vann! 

Praktisk informasjon

Åpningstider
Alle dager fra 06:00 til 18:00

Pris
Det er ulik pris for turister og lokale, og de samme avgiftene til “Department of Wildlife Conservation” gjelder for alle nasjonalparkene i Sri Lanka. Prisene er inkludert VAT og service charge.

 • Voksen (turist): 3000 LKR
 • Barn (turist): 1500 LKR
 • Voksen (lokal): 60 LKR

Dersom du reiser på egen hånd og organiserer dine egne turer må du i tillegg betale for bil og sjåfør for å komme deg til Horton Plains. Dette er lett å organisere fra de aller fleste hoteller som ligger i nærheten av nasjonalparken.

Hotelltips
Et godt utgangspunkt for turen er Nuwara Eliya, som ligger rundt 3 mil ifra parken. Vi bodde på Anilana Craigank Hotel, et fantastisk og personlig hotell i britisk stil litt opp i høyden fra sentrum.

Mer fra Sri Lanka

Tips til tursekk

Når jeg reiste i Sri Lanka testet jeg sekken Daylite Plus fra Osprey. Den er 20 liter og var perfekt for en dagstur med litt ekstra klær samt litt mat og drikke.

Turen med Nordic Nomads var planlagt og gjennomført i samarbeid med Norlanka Travels, som har dekket utgifter til rundreisen i Sri Lanka. Flyreisen og andre opplevelser var betalt av meg selv.

7 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kanskje du også har lyst å lese: