Kveldsaktiviteter for deg som reiser alene

Når man reiser alene er det lett å holde seg i aktivitet på dagtid, og man kan følge sine egne interesser i sitt eget tempo. Og dersom man plutselig vil endre planer – ja, så gjør man det. Flere har imidlertid spurt meg – men hva med kveldsaktiviteter for deg som reiser alene? Er det ikke kjedelig å alltid være alene?

Jeg syns det er skikkelig kjipt å være alene når jeg ikke har lyst til å være alene, akkurat som de fleste andre. Men det er sjeldent jeg er på tur og sitter å tenker at nå skulle jeg jammen hatt selskap. Det handler nok om at jeg både har nok å drive med når jeg er alene, og at jeg tenker litt over hva jeg vil bruke kveldene til så jeg ikke blir sittende å kjede meg. Og vil jeg ha selskap, så legger jeg opp til aktiviteter der jeg kan treffe andre. Her er noen av mine tips til kveldsaktiviteter for deg som reiser alene.

Ikke alltid alene – selv om man reiser alene

Å reise alene betyr altså ikke at man alltid er alene! Det er imidlertid noe flere (som ikke reiser alene) tror. Kveldene behøver slett ikke være kjedelige,  man må rett og slett bare være mer aktiv selv både for å legge en plan, og aktivt oppsøke folk om man vil ha selskap.

Å håndtere kveldene bra har jeg imidlertid lært «the hard way». De første gangene jeg reiste alene hadde jeg med mange bøker, for jeg så også for meg at jeg skulle tilbringe mye tid alene og kjede meg litt på kveldene. Der tok jeg grundig feil! Det sagt – når man reiser alene så kan man ikke regne med å ha selskap hver eneste gang man ønsker det. Så man skal være forberedt på å tilbringe noen kvelder uten selskap.

Selv er jeg komfortabel i mitt eget selskap, men jeg er imidlertid sosial og liker å treffe folk. Det å møte nye mennesker er mye av sjarmen med å reise alene. Jeg opplever at jeg kommer lett i kontakt med både lokale og andre reisende når jeg er på egen hånd.

Som oftest planlegger jeg lite når jeg reiser, og kveldene er intet unntak. Hvor enkelt det er å treffe nye mennesker på tur kommer an på destinasjonen du besøker. Prater du det lokale språket? Bor du på et sted der det er lett å komme i kontakt med folk? Det kommer selvsagt også an på hvordan du er som person og hvor åpen du er for å komme i kontakt med andre.

Her er noen tips til aktiviteter du kan gjøre alene og tips til hvordan du kan delta på aktiviteter som gjør det enkelt å komme i kontakt med andre.

Lokale kveldsaktiviteter

Hva gjør de lokale på kveldstid? Er det noen spennende kveldsmarkeder, eller er det yrende liv i gatene og stands som serverer lokal gatemat? Er det et spesielt sted i byen folk samles på kvelden for å «henge»? Spør deg frem, og du kan oppdage de lokale hemmelighetene!

Delta på en guidet kveldstur

De aller fleste steder kan du finne guidede turer på kvelden. Det kan være guidede turer i byen for å smake deg gjennom lokale spesialiteter sammen med en gruppe, eller attraksjoner som er spesielle å få med seg etter mørkeds frembrudd.

Dette er både en fin måte å oppleve ting på kvelden om du ikke trives alene da, og også en fin mulighet å møte nye folk – her møter du gjerne andre som også reiser alene. Om du møter noen du kommer godt overens med så kan du jo foreslå at dere går videre sammen etter den guidede turen er feridg?

Om du ikke finner en arrangert kveldstur, ta en egen kveldstur. I Budapest vil for eksempel trikk nummer 2 ta deg langs elven og du får sett byen by night fra trikkesetet.

Budapest - tram no two

Spis middag alene

Om du ikke er komfortabel med å gå på en fin restaurant alene, finn en livlig restaurant eller bar som serverer mat. Du kan også finne en restaurant som har langbord, da vil du ofte komme i kontakt med folk. Gatemat er ofte både godt og billig, og er et supert alternativ om du føler deg utilpass på restaurant.

Om du gjerne vil besøke fine restauranter, men ikke føler deg helt vel med å sitte alene, ta med en god bok eller en notatbok så du har noe å gjøre.

Gå en kveldstur

Et sted oppleves ofte annerledes på kvelden enn på dagen. Husk å være forsiktig, og hold deg til steder der det er mye folk og du vet at det er trygt å gå alene på kveldstid. Å gå en runde i byen er en av mine yndlingsaktiviteter når jeg er på tur – både på dagtid og kveldstid. Og underveis kan du finne deg en fin kaé for å observere livet rundt deg. Noen serverdigheter ser helt annerledes ut på kveldstid enn i dagslys. Harpa i Reykjavik er langt mer fascinerende i mørket!

Konserter, teater og kino

De gangene jeg har vært på konsert alene har jeg alltid kommet i kontakt med andre, og ender ofte opp med dra videre sammen med nye venner. Dersom du har lyst på en roligere kveld, er både teater og kino gode alternativer.

Gå ut for å danse

Noen ganger drar jeg på bar alene og tar en drink, selv om det hører til sjeldenhetne. Men å dra på nattklubb eller ut å danse alene, deter jeg ikke komfortabel med (og jeg ikke en stor fan av nattklubber selv når jeg er sammen med venner). Jeg er glad i å danse, men det er veldig avhengig av musikken, og jeg syns også det er morsommere å danse med en gjeng venner enn alene.

Jeg utfordret imidlertid komfortsonen min grundig én gang! Jeg var på vegetar-festival i Bristol, og etter en reggaekonsert hadde jeg bare lyst å høre mer reggae og danse. Da dro jeg alene til en reggaeklubb jeg hadde fått anbefalt – og endte med å både danse hele natten og få nye venner! Det var utrolig kleint den første timen og jeg følte meg skikkelig dum der jeg sto som veggpryd. Men så snart jeg ble varm i trøye hadde jeg det utrolig gøy!

Velg et sosialt bosted

Hostel og små gjestehus er ofte mer sosiale enn store og dyre hoteller. På disse stedene vil du også ofte treffe andre som er på soloreise og ønsker selskap. Slike steder har ofte fellesarealer som legger opp til å være sosial og komme i kontakt med de andre gjestene. Å utveksle erfaringer med andre reisende har gitt meg mange gode tips til reisen videre! Flere hostel har også egne arrangementer, både i egne lokaler eller guidede turer i byen.

Jeg liker å bo hjemme hos lokale, og finner oftest et sted å bo via Airbnb dersom jeg planlegger og booker på forhånd. Skal man ta ting på sparket, syns jeg det er enklere å bruke booking.com.

Dersom du spesifiserer søket på Airbnb til «privat rom», vil du finne mange gode alternativer – og så er det bare å lete seg frem til et sted du syns ser bra ut og som har gode omtaler.

Dersom du ikke er helt komfortabel med Airbnb så kan du lese min guide til Airbnb, og om du ikke har brukt tjenesten før kan du også få 350 kroner i rabatt på første bestilling (affiliatelenke).

ROOM Rotterdam var et hostel der det var enkelt å komme i kontakt med andre.

ROOM Rotterdam var et hostel der det var enkelt å komme i kontakt med andre.

Møt de lokale

Tidligere brukte jeg ofte Couchsurfing for å komme i kontakt med lokale der jeg reiste. Der kan du både ta direkte kontakt med mennesker som bor der du reiser, eller du kan bruke diskusjonsforum for å komme i kontakt med andre som reiser på samme sted eller finne arrangementer. Du finner ofte aktive CS-miljøer i de større byene.

Fra et Couchsurfing treff i Oslo. Her var vi både lokale og reisende som møttes for å gå en tur i Oslo.

Fra et Couchsurfing treff i Oslo. Her var vi både lokale og reisende som møttes for å gå en tur i Oslo.

Gjennom Meetup kan du finne arrangementer basert på dine interesser basert på grupper på ulike geografiske plasseringer. De kan være alt fra WordPress-entusiaster, musikkfrelste, håndarbeidsgrupper, og reiseglade til fagmøter og rent sosiale treff. Jeg bruker denne selv i Oslo hvor jeg bor, men har ikke brukt den på reise enda. Du setter din lokasjon, og så får du opp alle grupper og arrangementer i nærheten.

Hva med å bestille et måltid hjemme hos noen, og spise middag hos fremmede sammen med andre fremmede? EatWith finnes nå i over 130 land, og stadig flere setter opp eventer. På nettsiden kan du få en oversikt over alle som tilbyr måltider på stedet du besøker, og så kan du booke online – og deretter er det bare å møte opp for en sosial kveld.

Nå har Airbnb også begynt med Experiences, der lokale tilbyr aktiviteter og guidede turer som du kan melde deg på.

Legg de lange reisestrekningene til natten

Dersom du reiser fra sted til sted, så kan du legge de lange distansene til natten. Jeg har tatt både over-natt fly og reist med buss hele natten, og det fungerer fint. Jeg får imidlertid lite utav dagen når jeg har reist hele natten, så jeg foretrekker faktisk å reise på dagen – spesielt på buss og tog.

Få med deg solnedgangen

Jeg elsker solnedganger, så hvis du er på et sted som er kjent for flotte solnedganger så sett deg godt til rette og nyt fargespillet når solen går ned. Denne solnedgangen er fra ørkenen utenfor Timbuktu når jeg deltok på Festival au Desert for flere år siden.

Alenetid

Ja, rett og slett – alenetid! Det er ikke så verst å tilbringe en del tid på egen hånd. Som reiseblogger reiser jeg med både kamera, pc og bøker eller Kindle, og jeg har også alltid med en liten høyttaler så jeg kan spille musikk.

Kos deg med en god bok, skriv dagbok, hør på favorittmusikken din, se gjennom dagens bilder – og nyt det å kunne slappe av uten forstyrrelser!

Mer om å reise alene

Denne reiseartikkelen inneholder affiliate-lenke til Airbnb. Det betyr at du får en rabatt om du benytter deg av lenken første gang du skal bestille et opphold på Airbnb, og jeg får en tilsvarende verdikupong på min neste booking fra Airbnb. Dette koster selvsagt ikke noe ekstra for deg. 


Har du noen gode forslag til aktiviteter når du reiser alene?
Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet.

4 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kanskje du også har lyst å lese: