Slik finner jeg de beste reisetipsene

Hva man liker å gjøre når man reiser er individuelt. Felles for oss alle er vel at vi vil ha de aller beste reisetipsene? Jeg liker ihvertfall å se noe annet enn de største turistmagnetene når jeg er på tur. Jeg vil gjerne ha tips fra de lokale heller enn fra de store guidebøkene. Her kan du lese hvordan jeg finner de beste reisetipsene når jeg skal på tur. 

Fra reisedrømmer til reiseplaner

Så snart billettene er booket til et nytt sted, begynner jeg å drømme om alt jeg vil gjøre når jeg kommer dit. Jeg planlegger generelt lite når jeg reiser, og liker å ha en åpen plan. Jeg bruker oftest litt tid på nett for å finne steder jeg ønsker å se, restauranter jeg vil spise på og aktiviteter jeg ønsker å delta på.

Underveis prøver jeg også å være åpen for muligheter som byr seg. Min erfaring er at reisen blir best om man har noen tanker om hva man vil gjøre, men lar tilfeldighetene påvirke hva som faktisk skjer underveis.

Her er bilder fra noen utvalgte opplevelser fra flere turer. I Sverige spise jeg de lokale vaniljehjertene som er bakt på tradisjonsrik oppskrift hos Flickorna Lundgren i den herlige grønne hagen. Når jeg søkte etter reisetips til Marokko kom jeg over bilder av den blå byen, og jeg var solgt: dit skulle jeg! I Iran ble jeg vist rundt i de lokale basarene av en venninne som er derifra. Når jeg var i Mali jobbet jeg som frivillig på musikkfestivalen Festival au Desert, og fikk mange tips fra de lokale jeg traff. Og i Ghana ble jeg tipset av en lokal artist om å dra og se hvordan glassperlene blir laget.

Spotted By Locals – de beste reisetipsene fra lokalkjente

Her finner du tips fra lokale i hele 68 byer i Europa og USA – og de utvider stadig. Jeg har brukt guidene selv i flere byer, og jeg skriver også for Spotted by Locals og deler mine egne lokale tips i Oslo.

På nettsiden finner du alle tipsene gratis, og for hver by er det delt inn i kategorier som ´kunst og kultur´, ´musikk´, ´kaffe og te´, ´shopping´og flere. Du kan enten sortere på kategorier, eller du kan rett og scrolle deg gjennom alle tipsene og se om du finner noe som fenger.

De har også app´er til Android og IOS. Det er gratis å laste ned appen, men den er ikke nyttig før du har kjøpt minst én byguide, som koster 4 dollar per by. Da har du alle tipsene på telefonen din, og du kan laste ned alt slik at den fungerer når du er offline også. Dersom du går for appen kan du lagre dine favoritter, og så kan du se hvilke spots som er nære deg på kartet utifra din egen posisjon.

Når jeg skal besøke en av byene, så går jeg gjennom alle tipsene via app. Jeg lagrer de jeg syns er interessant. Da har jeg en super måte å finne et sted i nærheten på når jeg ´går meg vill´i nye byer.

Når jeg besøkte Budapest var ett av tipsene jeg fant på byguiden å ta trikk nummer 2 – og det var et supert tips som jeg sannsynligvis ikke hadde kommet på av meg selv.

 Budapest - tram no two

Hvorfor digger jeg tipsene fra Spotted by Locals?
Fordi de kommer fra lokalkjente som bor i byen, og som deler steder de selv besøker. I hver by finner du tips fra tre eller flere spottere, der alle er valgt ut så de har ulike fokus og interesser. Dersom en by har guide fra Spotted by Locals, starter jeg altså med å gå gjennom listen der.

Reisetips og inspirasjon fra reiseblogger

Siden jeg er reiseblogger selv må vel dette punktet med, tenker du? Ja, helt klart! Men grunnen til at det er med er at reiseblogger faktisk er en herlig kilde både til inspirasjon og til de beste reisetipsene. Jeg har en hel rekke bloggere jeg ofte er innom og titter på hva som er nytt. Jeg sjekker også oftest om de har skrevet noe fra stedene jeg skal besøke.

De norske reisebloggerne jeg følger skriver, som meg, kun om egne opplevelser. Det gir det hele et personlig touch, samt at jeg stoler på tipsene jeg får av disse bloggerne. Av norske reiseblogger bør du sjekke ut disse bloggene (i tillegg til å fortsette å lese Reisehjerte selvsagt ;). 

 • GlobetrotterElisa
  Elisabeth skriver mye om aktive reiser, mat og vin og reiser for par som reiser uten barn.
 • Hamaca reiseblogg
  Ingeborg er lidenskapelig opptatt av foto og reiser nå på heltid – for tiden påi Sri Lanka.
 • Reiselykke
  Mette deler personlige reiseskildringer, og er glad i natur- og kulturopplevelser samt unike overnattingssteder.
 • Renates Reiser
  Renate besøker utrolig spennende destinasjoner syns jeg, og ofte reiser hun på budsjett.  
 • Sekk og Sandaler
  Hanne Marit er opptatt av musikk, kultur, kunst og mat og reise ofte på budsjett.

Hvorfor digger jeg reiseblogger?
Fordi de både inspirerer meg til å sjekke ut nye steder jeg aldri har tenkt på, de formidler personlige reiseopplevelser og møte med mennesker og kultur – samt at jeg får tips jeg kan bruke selv hvis de har skrevet om en destinasjon jeg skal besøke.

Internasjonale reiseblogger er også en god kilde til reisetips

Det finnes et uendelig hav av reiseblogger skrevet på engelsk. Noen er gode, noen er dårlige, noen er kun kommersielle og prøver å fremstå som ´personlige blogger´ – og noen er utrolig inspirerende!

De jeg leser leverer gode historier og tips, de har flotte bilder – og de er grønne og har noe fokus på ansvarlig turisme. Før jeg reiste til Costa Rice leste jeg flere gode reisetips fra Green Global Travel som er på listen under.  Volcano Poas (på bildet under) er vel ikke akkurat en lokal hemmelighet, men det var en av de tingene jeg virkelig anbefaler om man skal besøke Costa Rica!

 Volcano-Poas
 • Green Global Travel
  Bret og Mary har som mål å redde planeten, én historie av gangen. Gjennomgående tema er ansvarlig og grønn reise, og de gjør det med stil. Her er det mange gode tips!
 • Uncornered Market
  Audrey og David søker etter det ekte og genuine kulturelle opplevelser. De tar fine bilder, og deler både reisetips og tips til hvordan du kan være en bedre reisende.
 • The PlanetD
  “Eventyr er for alle” er mottoet til Dave og Deb. De reiser på fantastiske eventyr over hele verden og deler opplevelsene på bloggen. De tar også fantastiske bilder!
 • Legal Nomads
  Jodi er en skikkelig foodie, og hun forteller historier gjennom mat. Hun skriver utrolig bra og reflektert, og jeg blir alltid oppslukt når jeg leser historiene hennes. I skrivende stund er bloggen “på vent” på grunn av sykdom, men er proppfull av gode historier.
 • Ottsworld
  Sherry har reist non-stop siden 2006. Hun ønsker å inspirere dere som drømmer om å ta steget ut og ta en pause fra karrieren for å reise og lære om både verden og deg selv.

Overnatting – lokalt eller små hoteller kan også gi gode reisetips

Når det kommer til overnatting er jeg mest glad i å finne et passende sted gjennom tjenesten Airbnb. Det innebærer at du leier et rom eller leilighet/hus direkte fra eier. Det har vært mye diskusjoner rundt Airbnb og om det er positivt eller negativt for lokalbefolkningen, og jeg ser helt klart at det har to sider: lokale kan tjene ekstra penger ved å leie ut et rom eller et ekstra sted de eier, mens bolighaier og investorer kan presse lokalbefolkningen ut av sentrum fordi prisene rett og slett blir for høye for dem.

Jeg prøver derfor å være bevisst når jeg booker: jeg leier helst hos noen som leier ut et rom slik at dette skaper en ekstrainntekt for dem fra stedet der de bor selv. Å leie hos en lokal familie eller person kan også gi deg mange gode reisetips! Når jeg leide en liten leilighet i Aten, fikk jeg mange gode tips fra de sjarmerende paret jeg leide av – og jeg fikk til og med en guidet tur på det lokale markedet!

Hvis Airbnb er ukjent for deg, lese gjerne min guide til Airbnb, så kan du vurdere om det er noe for deg!

 

Verten min i Aten tok seg tid til å vise meg rundt på det lokale markedet, der han selv alltid handlet. Her fikk jeg smake på alle slags lokale delikatesser, og hadde samtidig en venn som kunne fortelle meg om alt på engelsk.

Dersom jeg ikke finner et passende sted via Airbnb foretrekker jeg små hoteller eller hosteller over de store hotellene. Disse finner jeg også ofte via Airbnb, og da jeg besøkte Marrakech i fjor var prisen gjennom Airbnb langt billigere enn via andre bookingsider. 

Et annet alternativ som jeg brukte mye før er Couchsurfing. Der kan du finne en sofa (eller seng) hos en lokal, og bo gratis. Dette er også et fint nettverk å bruke om man vil ha reisetips eller komme i kontakt med lokale man kan treffe når man reiser. Jeg har brukt Couchsurfing lite siste årene, men det er fordi jeg ønsker litt mer komfort enn en sofa og bo på når jeg reiser.

Hvorfor digger jeg Airbnb?
Fordi jeg ofte finner så fine steder med en hyggelig atmosfære og til en lavere pris – og jeg har vært så heldig å treffe mange lokale som gjerne deler sine aller beste tips.

Reisetips i sosiale medier

Det er ingen tvil om at sosiale medier er en hendig arena for å finne gode (og mindre gode) reisetips.

Facebook
Her bruker jeg hovedsaklig mitt eget nettverk og siden til Reisehjerte. Jeg mange internasjonale forbindelser på Facebook som jeg har truffet på reise opp gjennom årene, og jeg legger noen ganger ut en melding og spør om noen av dem har gode reisetips for en destinasjon jeg skal besøke. Ofte får jeg tips, eller blir referert til en venn av venner som tipser meg.

Twitter
Her må du finne de rette hashtagene, og så kan du søke deg frem til gode tips. Om du bruker #reisetips eller #traveltips og #*destinasjonendin* så kan du få opp en rekke tips. Det kan ta litt tid å finne noe som er bra, men du kan finne gode tips fra nettsider og blogger du ikke kjenner til fra før.

Instagram
Et bilde sier faktisk mer enn tusen ord. Jeg elsker å scrolle gjennom bilder på Instagram. Hvis jeg skal besøke et sted tar jeg garantert en runde på aktuelle søkeord på Instagram. Dersom du ser etter en spesiell destinasjon, så velg enten bilder som har tagget destinasjonen med geotag, eller brukt hashtags med navn på destinasjonen.

Når jeg så bilder på Instagram av den blå byen i Marokko – da var jeg solgt, og fast bestemt på at dit skulle jeg!

 Chefchouen - den blå byen

Pinterest
Jeg er slett ingen erfaren bruker av Pinterest, men når jeg først går inn her så kan jeg lett bli sittende en stund. Her finner du mest bilder med tekst, der det er en liten teaser av hva du finner om du følger lenken. Søker du for eksempel på ´sri lanka´ får du opp både bilder, kart og infografikker. Her kan man snuble over både rare ting og bra ting.

Spesielle interesser? Bruk Google. 

Når jeg reiser vil jeg gjerne ha fokus på ansvarlig reise, og leter ofte etter aktiviteter og arrangører som har fokus på ansvarlig reise, samt etter restauranter som er kjent for god vegetarmat. Da bruker jeg Google, og ser hvilke treff jeg får opp. Så bruker jeg en del tid på å skumme gjennom treffene. Noen ganger finner jeg gode tips, andre ganger finner jeg ingenting. Om du har spesielle interesser, så er ihvertfall Google et sted å prøve. Kanskje kommer du over et spesielt tips eller en lokal side med akkurat de tipsene du ønsker?

Guidebøker er ofte en god kilde til kunnskap

Selv om jeg stort sett henter inspirasjon fra digitale kilder, så er jeg fortsatt glad i guidebøker. Jeg bruker dem ikke nødvendigvis for de gode reisetipsene eller for å finne steder å overnatte. Men jeg syns noen guidebøker har god bakgrunnsinformasjon om både landet og områdene, og jeg liker å ha med boken på tur og lese underveis. Jeg er mest glad i Bradt og Rough Guides, men har også fått sansen for guidene til Eyewitness, som er langt mer visuelle med mange flotte bilder.

Jeg håper du finner ihvertfall noen av tipsene mine nyttig for å finne de beste reisetipsene for de neste turene dine. Fortell meg også gjerne: Hvordan finner du de beste reisetipsene og inspirasjon når du skal på tur?

8 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kanskje du også har lyst å lese: