En smak av livet som digital nomade – workation på Bali

Har du noen gang tenkt at det hadde vært fint med full frihet til å reise og jobbe, og balansere fritid og jobbtid akkurat som du har lyst? Jeg er på Bali nå for å få et glimt av livet som digital nomade. En workation rett og slett, der jeg kombinerer reise og opplevelser med jobbing.

Idag var min aller første dag på Bali, og jeg våknet halv seks – proppfull av energi og klar til å bli kjent med nærområdet.  Bali er åtte timer foran Norge, så det vil nok ta litt tid å komme inn i en god døgntyme.

Den lille landsbyen jeg bor i heter Nyuh Kuning, og ligger en halvtimes gåtur fra Ubud sentrum. Med intensjoner om å bruke de første dagene til å roe helt har jeg bare gått tur for å se meg rundt og spist god mat. Og slappa av ved bassenget (og lest pensumlitteratur)!

Hva er egentlig en digital nomade?

En digital nomade er en person som kan jobbe fra hvor som helst. Ofte blir det assosiert med en som driver sin egen bedrift, men det kan like gjerne være en som er ansatt og kan gjøre jobben sin fra hvor som helst. Poenget er at man ikke må være et bestemt sted for å få gjort jobben sin. Noen velger å flytte på seg hele tiden. Andre bor fast et sted, og reiser når de har lyst og anledning. Noen flytter ofte på seg, andre bor lengre på hvert sted. Noen jobber fra kaféer, andre fra co-workingsteder.

Jeg gikk for co-working, nettopp for å finne ut mer om hvem disse digitale nomadene er. Jeg gleder meg til å vite hva de jobber med, hva som driver dem og hvordan de trives best med å kombinere reise og jobb. Og jeg håper å treffe noen av dem som har levd slik i lengre tid for å få vite litt om utfordringene også.

Jobb og studier på Bali

Jeg skal kombinere jobb og studier de fire ukene jeg skal være her. Jeg skal jobbe to dager i uka for arbeidsgiveren min, der jeg er webredaktør og kommunikasjonsrådgiver, og så har jeg tatt 60% studiepermisjon. I år kombinerer jeg nemlig full jobb med halvtidsstudier i interaksjonsdesign, og vil ha tid til å komme gjennom pensum og lære meg prototypeverktøy uten å alltid henge etter i hverdagen. Og jeg syns at det å lære under palmene er langt mer forlokkende enn å være i Oslo midt på vinteren! I tillegg skal jeg se om jeg klarer å være så effektiv at jeg får viet litt ekstra oppmerksomhet til bloggen også!

Jeg har kombinert co-working med co-living med andre som også er her for å jobbe – og har leid rom i en villa rett ved kontoret jeg skal jobbe fra.

Outpost co-working i Ubud

Outpost co-working er et felleskontor der man kan leie kontorplass for timer, dager, uker eller måneder. Co-working er lagt opp til å være et sted man både kan være effektiv og få unna eget arbeid, der man kan hente inspirasjon samt lære av hverandre – og være sosial. Vi skal jo ha det litt gøy også!

Idag har jeg vært innom kontoret for å ta en titt – og førsteinntrykket svarer til forventningene! Det var nesten ingen der en lørdag morgen, så jeg gleder meg til å se hvordan det er der på mandag.

Inne er det et rom med arbeidsplasser der man kan jobbe hver for seg. I etasjen over er det lagt opp til at man kan samarbeide og diskutere – og på terassen kan man kombinere å jobbe og se drømmende utover de grønne palmene. Det er også en kafé der, og på kveldstid er det lagt opp til workshops og sosiale arrangementer.

Jeg leier et rom i en villa på Suarti Botique Village, der Outpost disponerer fire villaer. Her skal jeg dele fellesarealer og basseng med én person. Rommet mitt er stort og fint, har eget bad og har alt man trenger for et kort opphold. Jeg har lagt opp til litt mer komfort enn jeg vanligvis velger når jeg reiser, og det valget er jeg veldig fornøyd med. 

Så har jeg egentlig lyst å leve som en digital nomade?

Nei – ikke på fulltid. Jeg har ingen intensjoner om å reise rundt hele tiden for å jobbe fra her og der. Jeg har innsett at jeg trives med å ha et hjem, en base jeg kan komme tilbake til med familie og venner i nærheten. Men jeg ønsker absolutt å ha det mer fleksibelt enn jeg har det nå. Da kan jeg ta perioder hvert år der jeg kan oppholde meg andre steder og jobbe derifra.

Hva er det som frister med frihet og co-working?

Å kunne reise mer. Jeg trives utrolig godt når jeg er på tur. Jeg oppholder meg gjerne lenge et sted for å bli kjent med kulturen, folka og steder rundt. Jeg har sjeldent behov for fri fra jobb – men jeg har en litt større driv enn de fleste til å oppleve nye steder. Utfordringen er imidlertid at man ikke kan reise for mye når man skal jobbe i tillegg. Derfor har jeg valgt å bo ett sted her på Bali. Så har jeg helgene til å dra på eventyr om jeg har lyst til det.

Fleksibiliteten. Mange co-workingsteder er åpne døgnet rundt. Dermed kan man velge selv når man vil jobbe, og man kan legge opp arbeidsdagen som man vil. Utfordringen med fleksibilitet er imidlertid å få gjort det man skal – så det er jeg spent på om jeg klarer!

Et kreativt miljø. Jeg liker å bli inspirert av folk som gjør noe helt annet enn meg, eller som gjør ting på en helt annen måte enn meg. Jeg blir inspirert og gira når jeg får nye idéer!

Å lære av hverandre. Co-working legger opp til at man deler raust av egen kunnskap og erfaringer så andre kan dra nytte av det. Med så mange ulike folk og fagområder under ett tak, så kan man lære mye nytt! Jeg gleder meg allerede til flere workshops på Outpost utover i februar.

Så nå gleder jeg meg skikkelig til å få en smak av en annerledes hverdag. Så gjenstår det å se om jeg er så effektiv som jeg håper – og om livet som digital nomade på Outpost gir mersmak.

Følg gjerne med på ferden med jevnlige oppdateringer på Facebook og Instagram.


Hva tenker du om livet som digital nomade? Frister det eller ikke? Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet.

7 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kanskje du også har lyst å lese: