Roadtrip fra Norge til Mongolia. Del én – historien bak.

Det var en helt vanlig morgen på jobb da temaet kom opp. En kollega omtalte det som ´helt vilt´, og da måtte jeg selvsagt sjekke det ut. Dagen etter visste jeg alt om Mongolia Rally, et årlig «rally» der man kjører bil fra England til Mongolia. 

Hva gjør tre eventyrlystne kvinner som ønsket å utforske nye veier, bli kjent med nye kulturer og oppleve gjestfriheten når man reiser litt utenfor allfarvei? Jo, de tar på seg en skikkelig utfordring: roadtrip fra Norge til Mongolia i en lysende gul ambulanse! Vi var på veien i 11 uker, kjørte gjennom 18 land og la bak oss 18 200 kilometer. Her snakker vi roadtrip!

Jeg ble skikkelig tent på idéen og tenkte det skulle være lett å få med noen ut på tur– hvem har ikke lyst å oppleve fremmede kulturer, spise spennende mat og se så mye av verden at hodet nesten eksploderer av inntrykk hele veien fra England til Mongolia?

Det skulle vise seg ikke å være så mange. «Kult, men ikke gjennomførbart» var tilbakemeldingene, kort oppsummert. Der tok de feil! Ett år etter var det perfekte teamet på plass – og påmeldingen var sendt. Med både mat og reise som felles interesse var jeg og mine to gode venner Gro og Nina det perfekte trekløveret som var overbeviste om at dette kan vi gjennomføre! Lite visste vi om hvor mye jobb som faktisk lå foran oss…

Hva er Mongolia Rally?

Mongolia Rally er et årlig veldedighetsløp som starter i London og ender i Ulan Bator, som er hovedstaden i Mongolia. Løpet arrangeres av den britiske organisasjonen Go Help, som også har et lokallag i Ulan Bator. Målet er å sette fokus på veldedig arbeid i Mongolia, og samle inn midler til å drive prosjekter der. Alle lagene som deltar må kjøre en bil som skal doneres til Go Help når de kommer frem, samt at hvert lag skal donere minst 10 000 kroner til veldedig arbeid i Mongolia. I tillegg kan man samle inn så mye penger man ønsker til veldedige formål som man velger ut selv – eller donerer til Go Help.

Organisasjonen har flere prosjekter i Ulan Bator – blant annet et ambulanseprosjekt. De «leaser» ut en park av ambulanser til helseforetak i Mongolia gratis, samt at de står for vedlikehold av bilene. Det var nettopp «vedlikehold» som gjorde at vi ønsket å støtte ambulanseprosjektet: når vi leverte fra oss en ambulanse i Mongolia, så visste vi at det var høy sannsynlighet for at den ville være i tjeneste der mange år fremover. Her kan du lese mer om Mongolia Rally.

Planlegging

Det var mye planlegging før løpet. Vi skulle både skaffe oss en ambulanse, samle inn penger til veldedige formål – og ingen av oss var innstilt på å gjøre dette halvveis. Vi satte oss som mål å gjennomføre med stil! Vi måtte også bestemme reiseruten, skaffe oss visum til en rekke land, samt beregne hvor lang tid vi skulle bruke på reisen.

En lang prosess kort: vi fikk med flere sponsorer og arrangerte flere veldedighetsmiddager, og med to gourmetkokker på laget ble det overdådige fire-retters middager med god drikke på Statholderens Mat og Vinkjeller – og alt overskuddet gikk direkte inn i prosjektet vårt. Vi samlet inn 125 000 kroner i sponsormidler, og vi jobbet inn 85 000 kroner selv gjennom flere veldedighetsmiddager. Når vi startet opp hadde vi aldri drømt om sånne summer! Underveis hadde vi også utrolig mye moro, og kom i kontakt med mange fine mennesker som syns at å kjøre til Mongolia i en ambulanse var en strålende idé!

Ambulanse til salgs?

Å kjøpe en ambulanse i Norge (eller kanskje overalt?) kan være en utfordring. Vi skjønte fort at utrykningskjøretøyer kjøres hardt – de kjøres nesten i filler! Vi skjønte også at vi måtte ha litt hjelp fra innsiden for å finne en ambulanse som både skulle tåle den lange turen og være et nyttig utrykningskjøretøy når den kom frem. Vi endte opp med god hjelp av styret i AMPY (ambulansepersonellets yrkesorganisasjon) for å få kjøpt den riktige bilen, og ble den stolte eier av en Ford Transit T350 fra 2006, som hadde gått bare 115 000 kilometer før den startet på de 1800 milene til Mongolia.

Planen

Planen vår var å starte i England, for å delta på den offisielle åpningen der. Deretter skulle turen ta rundt 70 dager, og gå gjennom 18 land. Utenom å planlegge hvilke land vi skulle passere, planla vi ikke mye før selve turen. 

Reiseruten

England – Frankrike – Italia – Slovenia – Kroatia – Bosnia Hercegovina – Montenegro – Albania – Makedonia – Hellas – Tyrkia – Iran – Turkmenistan – Usbekistan – Kirgisistan – Kasakhstan – Russland – Mongolia

Roadtrip Norge - Mongolia Placeholder
Roadtrip Norge - Mongolia

Lurer du på hvordan det gikk videre? Følg med hele veien til Mongolia!

Følg Reisehjerte på Facebook for å være sikker på å få med deg neste del.

8 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kanskje du også har lyst å lese: