Glassperler i Ghana – vakker og fargerik gjenbruk av glass

Liker du de fargerike glassperlene og smykkene fra Afrika? Her kan du se hvordan knuste flasker blir til håndlagde glassperler.

Sist jeg var i Ghana besøkte jeg en av fabrikkene som produserer glassperler. TK Beads er ligger en times tid utenfor Accra sentrum, og produserer populære håndlagde glassperler som du kan kjøpe både løst og som ferdige smykker.

Når jeg kom til TK Beads ble jeg møtt av Isaac, som viste meg rundt og forklarte hele prosessen. Han var en tålmodig, ung mann, som lot meg bruke all verdens tid på å fotografere og spørre spørsmål om prosessen. Det er en lang og tidkrevende prosess, med mange hender involvert – hele prosessen fra knusing av flasker til ferdig perle er nemlig gjort for hånd.

Flere typer glassperler

Produksjon av glassperler har lange tradisjoner i Ghana, og kunsten har vært overført fra generasjon til generasjon. Det er tradisjonelt menn som lager perlene, men det er ofte kvinner som trer perler og bunter dem så de er klar for salg.

Det finnes tre typer glassperler i Ghana: Ensfargede gjennomskinnelige glassperler (translucent), ensfargede “powdered” glassperler og malte glassperler.

Både utstyr og råmaterialet til glassperler er lokale. Hver enkelt fabrikk som produserer glassperler lager sine egne former av leire, tilpasset de ulike perleformene de lager, og glassflasker samles inn både fra husstander, veikanter og søppelfyllinger. Det er også flere som støtter opp om fabrikken og leverer glass til gjenvinning.

Første steg i prosessen er å sortere flasker på farge og rengjøre dem. Så må glasset knuses i biter eller til støv. Deretter følges ulike prosesser, avhengig av hvilken type glassperler man skal lage. Jeg fikk en innføring i hvordan to av typene lages.

Håndmalte glassperler

Man bruker blanke glassflasker for å lage denne typen glassperler. Først knuses glasset til biter, deretter til pulver, og fylles i former. For å lage hull i perlen tres strå gjennom glasspulveret, dette brenner opp under smelting.

Glasset smeltes i de tradisjonelle ovnene laget av leire. De håndmalte perlene smeltes i 20-30 minutter på 650-800 grader. Etter smelting avkjølese perlene i lufttemperatur i formen, så de ikke skal sprekke, før de tres på lange pinner for å håndmales. Håndverkeren er omgitt av perler på strå, og selv om dette er presisjonsarbeid går det jammen raskt unna!

Glassperlene males med en blanding av glasspulver tilsatt keramiske farger og vann. Etter de er malt og tørket, blir fargen fiksert i ovnen.

Etter maling og fiksering avkjøles perlene, før kantene slipes. Så tres perlene på snorer, og er klare for salg.

Ensfargede gjennomskinnelige glassperler (translucent)

For denne typen perler brukes farget glass som utgangspunkt. Glasset knuses til små biter, og fylles deretter i former. Noen av fargene er det vanskelig å finne farget glass, og da importerer de små, fargede glassperler fra andre land, som så smeltes om til de tradisjonelle perlene som lages i Ghana.

Glasset smeltes i ovnen i 35-45 minutter ved 850-1000 grader. Etter de er smeltet og tas ut av ovnen må det gå raskt for seg. Håndverkeren bruker en syl for å holde formen i ro, mens han bruker en annen syl til å lage hull i perlen og deretter for å rulle perlen rundt for å forme den, mens glasset hardner i lufttemperatur.

Så må perlene avkjøles. De avkjøles først sakte i formen, i minst én time, slik at de ikke skal sprekke. Deretter tas de ut av formen før de som siste steg blir vasket og polert ved å skrubbe dem hardt med vann og sand på en glatt sten.

Populære både i Ghana og internasjonalt

Fabrikken har et eget utsalg, og hit kommer både smykkedesignere, forhandlere og turister for å handle. De eksporterer også internasjonalt. De produserer mest faste design, men her kan man også bestille glassperler etter eget design: du kan velge farge, mønster og hvordan perlene skal tres på snor ved levering.

Fabrikken er åpen for besøk hele åpningstiden – og det er vel verdt turen. Dersom du skal kjøpe ferdige smykker kan du finne et like stort utvalg på kunstmarkedet i Accra – men skal du kjøpe ulike typer for å lage dine egne smykker er det langt rimeligere å kjøpe direkte fra fabrikken.

Flere reiseartikler fra Ghana

3 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kanskje du også har lyst å lese: