Roadtrip i Norge | På tur over Valdresflya på motorsykkel

For noen uker siden var jeg på tur over Valdresflya, den fantastiske høyfjellsvidda som ligger helt øst i Jotunheimen. Over her går fylkesvei 51, som strekker seg over fjellet fra Valdres til Ottadalen. Jeg har kjørt over her flere ganger før, blant annet på min aller første langtur på motorsykkel for to år siden. Denne gangen var jeg på vei hjemover til Oslo etter å ha jobbet i Trondheim en uke. 

Valdresflya skuffer aldri, uansett vær. Det er utrolig vakkert her, både på godvæsdager og på regntunge høstdager. Sist jeg kjørte her på motorsykkel våknet jeg til en iskald augustmorgen med frost på bakken. Denne gangen skulle jeg bare kjøre over fjellet uten overnatting, og var så heldig å kunne nyte sommersola hele veien. 

Bildet under viser Sjoa på vei ned mot Øvre Sjodalsvatnet. 

Nasjonal turistvei Valdresflya

Deler av fv. 51 er en av 18 nasjonale turistveier i Norge. Dette er kjøreturer der en både kan oppleve vakker norsk natur langs veien, samt at det er lagt til rette med utsiktspunkter og rasteplasser underveis. På strekningene finner man ofte også arkitektur og kunst som er verdt å få med seg. 

Valdresflya er den biten av fv. 51 som går over selve høyfjellet, mellom Garli og Hindsæter. Her kan du oppleve høyfjellet på sitt vakreste, og det høyeste punktet på veien er hele 1389 moh. Valdresflye er Norges nest høyeste fjellovergang med høyeste punkt på 1390 moh. Den høyeste fjellovergangen er forøvrig fv. 55 over Sognefjellet med høyeste punkt 1434 moh. 

På tur over Valdresflya finner du både flotte utsiktspunkt og utgangspunktet for vandring  i fjellet. Om du er like heldig som meg snubler du kanskje over et lokalmarked også! Følg med langs veien når du er på tur, plutselig kan det by seg en sjanse til å besøke et lokalt loppemarked eller kjøpe spennende lokalmat. 

Lokalmarked på fjellet

På Randsverk var det lokalmarked denne lørdagen, og jeg klarte ikke å motstå fristelsen til å stoppe. Jeg syns alltid det er spennende å se på brukskunst og smake på lokalmat, og ta en kaffekopp og se på folkelivet. 

Jeg vet ikke hvor ofte de arrangerer marked her, men fra det lille jeg fant på nett kan det se ut til at jeg var så heldig at jeg slumpet over det årlige markedet. Etter en runde og en kaffekopp endte jeg opp med en fin turkopp, einerøkt ørret og lokalost med italiensk trøffel. Jeg var vel fornøyd med markedsturen!

Ridderspranget ved Sjoa

På veien videre tok jeg en avstikker til Ridderspranget. Når jeg parkerte satt det tre hyggelige svenske motorsyklister på en benk og kokte kaffe, og jammen ble jeg ikke invitert og fikk bruk for den fine turkoppen jeg hadde kjøpt på første stopp! Etter en motorsykkelprat tok jeg turen ned til elva og Ridderspranget. 

Her har elva Sjoa gravd seg dypt nedover i berget, og på ett sted er det relativt kort avstand til den andre sida. Sagnet sier at juvet har fått navnet sitt fra Sigvat, som redda ei jente fra et uønska giftermål. Han henta henne hjemme på gården til den kommende brudgommen for å befri henne. Med en forsmådd brudgom i hælene la Sigvat på sprang – men da han hoppa over juvet med jenta i armene måtte etterfølgerne gi opp. 

Det var skikkelig fascinerende med den ville elva, og jeg våget meg nesten ut på kanten. Jeg har skikkelig høydeskrekk og trippa rundt i god avstand til kanten, mens to japanere svinset rundt og klatret på berget – den ene med stokk – og hadde tydelig ingen besvær verken med høyden eller den ellevilla elva rett under seg. Japanere er ofte både gode på foto og hyggelige, så da benyttet jeg sjansen til å få noen bilder av meg selv (nesten) på kanten. 

Utsiktspunkter på turen

Deretter kjørte jeg videre til favorittutsikten min når jeg er på tur over Valdresflya. 

Vargbakkane er en parkeringsplass og rasteplass som ligger i stigningen fra Gjendeosen og opp mot toppen av Valdresflya. Her er det god plass til å parkere om man skal ut å gå tur, og det er bygget benker rundt hele plassen så man kan sitte og nyte utsikten og nistepakka. Her er det utsikt til høye topper som Knutshøe og Besseggen, og innsjøen Nedre Leirungen. 

Bildet øverst er tatt fra denne rasteplassen, og bildet under tok jeg også her på turen min i 2017 – da var det så fantastiske høstfarger!

Etter en kaffestopp for å nyte utsikten kjørte jeg videre til neste favoritt. Rjupa er en parkeringsplass og rasteplass som ligger i stigninga fra Bygdin opp mot toppen av Valdresflya. Her er det fantastisk utsikt over Vinstervant og Bitihorn. 

Det er langt flere flotte steder å stoppe underveis, og det er like flott å nyte slettelandskap i de høyeste områdene som utsiktspunktene. 

Vandring i Jontunheimen

Det er flere fine utgangspunkt for fjellvandring i Jotunheimen når du følger fylkesvei 51. Jeg har ikke gått turer der selv enda. 

  • Turisthytta Gjendesheim er utgangspunkt for turistforeninga sitt største nettverk av merka stier, der den aller mest populære turen er over Besseggen. 
  • Det er populært å parkere på Vargbakkane og gå tur innover mot Knutshøe
  • Fra det nedlagte Valdresflya Vandrerhjem kan man gå turer utover i slettelandskapet på høyfjellet

 På ut.no finner du flere tips til turer på Valdresflya

Spise og sove

  • På turen min over Valdresflya i 2017 overnattet jeg på Lemonsjø Fjellstue. Her var det hyggelig betjening, fint å gå en tur ved Lemonsjø og god mat.
  • Gjendesheim er ei populær turisthytte som driftes av Den Norske Turistforeninga (DNT).
  • Besshei Fjellstue og Hytter er et populært utgangspunkt for deg som skal vandre i Jotunheimen og gå Besseggen.
  • Brimiland ligger ikke på selve Valdresflya, men nærmere Vågå. Er du glad i matopplevelser bør du ta turen innom her!

Vinterstengt vei

Deler av veien over Valdresflya er vinterstengt, og stenger også andre deler av året ved ekstremvær. Veien åpner senest 15. April hvert år, og er åpen til rundt midten av november. 

Sjekk Statens Vegvesen sin oversikt over vegmeldinger for fjelloverganger i Sør-Norge. Se under: «Fv 51 Valdresflye (Gardli bom – Maurvangen bom)»

Du finner mer informasjon om den nasjonale turistveien over Valdresflya på informasjonssiden om turistvegene.

Har du noen fine reiseminner fra Valdresflya?

 


Lyst på mer reiseinspirasjon fra Norge?

I midten av juli legger jeg ut på tur langs kysten av Norge. Følg gjerne med:

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kanskje du også har lyst å lese: